Flate skjermer tar over markedet

De gamle skjermene som fyller opp pulten er på full fart ut, viser svenske tall. Ny teknologi gjør at flatskjermen snart også egner seg godt for spill.

De gammeldagse katoderør-skjermene er nå for alvor på vei ut. LCD-skjermer har vært på markedet i mange år, men stadig lavere priser gjør snart skjermene til allemannseie.

Det svenske analyseselskapet IT Research tror at halvparten av alle skjermer som blir solgt i Sverige i år blir flate LCD-skjermer. I Sverige var 27 prosent av alle skjermer som ble solgt i fjerde kvartal flate LCD-skjermer.

Dermed ligger kanskje Sverige foran Norge, for den største norske PC-produsenten REC Cinet har laverere prognoser. Selskapet selger maskiner både til privatmarkedet og bedriftskunder.

- Jeg synes halvparten hørtes høyt ut, sier innkjøpssjef Hugo Rask-Jensen til digi.no. En 15-tommers flatskjerm tilsvarer en 17-tommer vanlig skjerm, men prisene ligger fremdeles på 4500-6000 kroner uten moms. Til sammenligning koster en vanlig 17-tommer bare 2000 kroner, forteller han.

Rask-Jensen tipper en markedsandel på 30 prosent totalt i år i Norge, men sier det kommer an på videre prisfall. Akkurat nå har prisene på 15-tommers flatskjerm steget litt, men Rask-Jensen sier dette er et forbigående fenomen.

LCD-skjermer er derfor fremdeles litt for dyre for mange bedrifter og privatpersoner. Mange privatpersoner velger dessuten vanlige skjermer fordi disse er bedre til spill.

- Dette er nå i ferd med å endre seg. Frem mot sommeren og høsten kommer det nye flatskjermtyper som har høyere oppdateringsfrekvens, noe som gjør dem velegnet til også spill, forteller Rask-Jensen.

Til toppen