Flatland-auksjon på nett gir opp

Nettauksjonen GiBud omsatte for under én million kroner i løpet av drøyt fire års drift. Auksjonen, med Hallvard Flatland på eiersiden, greide ikke en gang å finansiere én deltidsstilling.

I går kom meldingen om at den norske QXL.no-konkurrenten GiBud har begjært oppbud.

- Det er ikke penger nok til drift av selskapet. Blant annet har inntektene på banner gått ned, og vi har bare ikke nok inntekter til å drifte auksjonsselskapet, sier Åge Wahlstrøm, styreleder og hovedaksjonær, til digi.no.

Wahlstrøm har eid 32 prosent i GiBud og beklager at de nå ikke greier å drive selskapet videre. Da selskapet gikk overende greide de ikke en gang å finansiere en fast deltidsstilling, og styrelederen mener de måtte ha halvannet årsverk for å drive forsvarlig.

- Med serverplass, domeneutgifter og lønn måtte vi nok opp i 600.000-700.000 kroner i omsetning. Nå ser vi på hva vi kan gjøre med domenenavnet og den tekniske løsningen. Det er jo en oppegående auksjon, sier han og lover auksjonsbrukerne å ikke stenge tjenesten med en gang.

GiBud ble startet i februar 1999 (fra starten med én person i organisasjonen) og ble i år 2000 en av Orkla Medias større satsinger på Internett.

I mars 2000 sprøytet Orkla inn åtte millioner kroner i en rettet emisjon som vannet ut de eksisterende aksjonærene, deriblant TV-kjendisen Hallvard Flatland. Det første halve året av 2000 skulle de ekspandere til Danmark og Sverige og i november offentliggjorde auksjonsselskapet at de skulle satse i Polen.

Med bakgrunn i Orkla Medias mange investeringer i dagspressevirksomhet i Polen, ble det lansert planer for 'DajOferte', eller GiBud på polsk. Og like etterpå kjøpte selskapet Auksjons.net fra en annen dotcom-aktør, NetHouse.

Ikke lenge etter trakk Orkla seg ut av GiBud, med milliontap.

Det viste seg nemlig at inntektene uteble. Kombinasjonen av Internett, gratisauksjon og annonseinntekter sto ikke helt i stil med forventningene.

Faktisk var tilstanden så sørgelig at inntektene i "toppåret" 2000 var på 170.000 kroner. Tapet før skatt samme år var på minus 7,63 millioner kroner.

I løpet av 1999-2001 var omsetningen på 406.000 kroner, og i fjor gikk det ikke stort bedre. Wahlstrøm vil ikke si noe om omsetningen for 2002, men til sammen har selskapet omsatt for langt under én million kroner i perioden 1999-2002.

Fra 1999-2001 var driftstapet på til sammen 11 millioner kroner.

Men de elendige inntektstallene og resultatene synes ikke å ha påvirket troen i gråmarkedet i samme grad.

Da Orkla-emisjonen var et faktum, var selskapet priset til 34 millioner kroner. Og så sent som i januar 2002 var selskapet en vinner, med en opptur på hele 380 prosent i løpet av én måned. Men i januar i år var prisingen nede på 550.000 kroner.

I tillegg til Wahlstrøm, er det GiBud-gründer Hans Berge med sine ni prosent som taper penger på oppbudet. I tillegg har Hallvard Flatland sittet med 12 prosent gjennom selskapet Europfond AS som igjen er eid 100 prosent av Euro TV AS som igjen er eid av Flatland.

Les mer om:
;