Flatskjerm med innebygget PC

Det svenske selskapet MultiQ lanserte denne uken sin flatskjerm-PC, FPC-1650, i Norge. Selv om hovedkortet til PC-en er bygget inn i skjermen, er det slett ikke umulig å oppgradere dette.

Det svenske selskapet MultiQ lanserte denne uken sin flatskjerm-PC, FPC-1650, i Norge. Selv om hovedkortet til PC-en er bygget inn i skjermen, er det slett ikke umulig å oppgradere dette.

- Vi regner med at de fleste beholder en skjerm lenger enn de beholder resten av PC-en, forteller Marianne Ardsjö, MultiQs markedssjef, til digi.no.

- Derfor har vi gjort det mulig å bytte ut hovedkortet ved å løsne på noen få skruer på toppen av skjermen, slik at man etter hvert kan bytte ut til kraftigere prosessorer.

FPC-1650 leveres i forskjellige konfigurasjoner basert på Intels Pentium 233 MHZ MMX-prosessor med enten 256 eller 512 kB sekundært hurtigminne. Det følger med 32 MB minne som er oppgraderbart til 64 MB. Harddisken er også plassert i selve skjermen og er på 3,2 GB. Det kan også settes inn ytterligere en disk.

Selve skjermen er på 15,1 tommer med en maksimal oppløsning på 1024 x 768 bildepunkter, men Ardsjö forteller at maskinen etterhvert vil kunne leveres med større skjerm. Kabinettet rundt skjermen er laget i aluminium, noe som i tillegg til å lede bort varmen, beskytter skjermen mot støt. Foran selve LCD-panelet er det lagt en jordet glassplate. I tillegg til å beskytte LCD-panelet mot overivrige fingre, beskytter platen også brukeren for mye elektromagnetisk stråling. Skjermbildet skal heller ikke bli påvirket av slik stråling utenfra.

Hovedkortet er laget av danske Inside Technology og integrerer blant annet lydbrikke, 10/100 Mbit Ethernet-kontroller og grafikkort. Lyddelen er foreløpig ikke klargjort for bruk, men det vil trolig komme utstyr som kan kobles til en av de to USB-portene, som muliggjør dette. Maskinen leveres med enten to eller fire MB grafikkminne.

I sokkelen er det montert en kombinert 20x CD-ROM/diskettstasjon-enhet. Ardsjö forteller at mange brukere ikke ønsker å ha disse enhetene tilgjengelige i sine PC-er. Spesielt gjelder det brukere som skal bruke maskinene som kundeterminaler eller i skranker, for eksempel i banker eller på flyplasser.

- Vi leverer selvsagt maskinene slik kundene vil ha dem, sier Ardsjö.

Foreløpig er mus og tastatur tilknyttet med ledninger via PS/2-porter, men i løpet av året vil disse enhetene kunne kommunisere med resten av PC-en via et trådløst, infrarødt grensesnitt. Maskinen er også utstyrt med én seriellport og én parallellport.

Maskinen leveres med enten Windows 95 eller NT 4.0, og vil koste omtrent 30.000 kroner eksklusiv mva.

MultiQ fikk for FPC-1650 prisen for beste maskinvareprodukt under årets CeBit-messe.

Selskapet laget sin første flatskjerm i 1990. Ardsjö forteller at det gikk tungt de første årene, og at det er først i år at markedet for flate skjermer virkelig har begynt å vokse. Dermed har også verdien på aksjene i selskapet stedet med 300 prosent hittil i år.

Hun forteller videre at mange har vondt for å tro at et nordisk selskap kan lage slike produkter, for selve produksjonen foregår også i Sverige. De fleste andre produsenter av flatskjermer er lokalisert i Sørøst-Asia.

MultiQ har et stort spekter av flatskjermer, blant annet en TFT-skjerm på 20,1 tommer.

Distributør i Norge er Dennis Bergstrøm A/S.

Til toppen