BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flatskjermer med CRT-teknologi

Et samarbeid mellom et koreansk og et amerikansk selskap har som mål å utvikle salgbare flatskjermer basert på en ny type katodestrålerør, framfor dagens teknologi med tynnfilm-transistorer.

Eirik Rossen
15. sep. 1997 - 15:52

Grunnen til at vanlige tv- og dataskjermer er så dype, er at alle elektronene som treffer skjermflaten for å få den til å lyse, stammer fra samme punkt. Jo større skjermen er, desto større avstand mellom elektronkilden og skjermflaten - ellers blir det ikke tilstrekkelig spredning på elektronstrålen.

Det amerikanske selskapet FEPET (Field Emission Picture Element Technology Inc., eid av SI Diamond Technology) og det koreanske selskapet Orion Electronic Company (datter til Daewoo) kunngjorde torsdag i forrige uke at de vil samarbeide om å utvikle en ny type katodestrålerør, der den ene elektronkilden erstattes av en karbonfilm som kan emittere elektroner fra flere millioner punkter. Karbonfilmen som utgjør katoden, vil kunne legges tett inntil skjermflaten, slik at hele skjermen kan få en flat konstruksjon.

På engelsk er teknologien kjent som "thin film carbon field emission technology".

FEPET har forsket i denne teknologien i mange år, og har oppnådd å øke tettheten av elektron-emitterende punkter på karbonfilmen fra 10.000 til 300.000 per kvadratcentimeter, skriver nyhetstjenesten Newsbytes. Det har gitt tilstrekkelig lysstyrke til å berettige et samarbeid med Orion for å utvikle teknologien videre.

Avtalen gjør samarbeidet betinget av at begge selskaper får offentlig støtte. Orion søker hos Electronic Display Research Association og Korea, mens FEPET skal forføre United States Display Consortium.

Fordelen med flate CRT-skjermer framfor dagens flate TFT-skjermer er større lysstyrke, bedre lesbarhet fra skrå vinkel og mindre energiforbruk. Ulempen er at flate CRT-skjermer, i likhet med dagens standard bordskjermer, har en egen stråling, og at bildet er utsatt for flimmer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra