Fleksibrikke kan ryste 3G-mobil

En brikke som kombinerer GSM, GPRS, UMTS, WLAN og GPS kan endre hele markedet for 3G-mobil.

En brikke som kombinerer GSM, GPRS, UMTS, WLAN og GPS kan endre hele markedet for 3G-mobil.

Blant store og små brikkeleverandører pågår et kappløp for å framstille brikker som kan gjøre det enklere, rimeligere og raskere for produsenter å levere nye mobiltelefoner, PC-er og annet utstyr med nye funksjoner innen trådløs kommunikasjon og multimedia.

Det amerikanske selskapet Sandbridge har brukt fire år på å utvikle en løsning som kombinerer en nye type egenutviklet digital signalprosessor med en ARM 926 prosessorkjerne i én brikke. Avhengig av programvaren – som Sandbridge også har utviklet – kan brikken håndtere nær sagt hva som helst av både radioprotokoller og multimedia, både enkeltvis og i kombinasjon med hverandre.

De første prøveeksemplarene av basisbåndprosessoren SB3010, selskapets første produkt, skal være levert et antall ikke-navngitte produsenter.

Sandbridge opplyser at programvare lar brikken håndtere radioprotokoller som GSM, GPRS, EDGE, W-CDMA (UMTS, det vil si 3G-mobil), WLAN, Wimax og GPS, og at man kan bruke programvaren slik at brikken kan fylle flere funksjoner samtidig. Det innebærer at en SB3010-drevet mobiltelefon vil kunne fungere både som WLAN-mottaker og –sender, og som GPS-mottaker.

Brikkens multimedieegenskapene – opptak og avspilling i MPEG, JPEG og MP3-formater blant annet – gjør at produsentene også slipper å ty til spesialiserte kretser for slike funksjoner. Vil man ha kamera i mobilen, er altså brikken klar for det, både for stillbilder og for levende bilder.

Sandbridge mener dette kommer godt med for video og videokonferanser, kameraer og alle former for lyd og tale, med beslektede funksjoner som talestyring.

For å oppgradere til nye utgaver av for eksempel WLAN og Wimax, skal det ikke være påkrevd med annet enn en oppdatering av programvaren. Det kan gjøres over enhver trådløs forbindelse, også UMTS eller GPRS.

For leverandører av mobiltelefoner innebærer dette at man kan utstyre apparater med en SB3010, og aktivere kommunikasjonsmulighetene via programvare i stedet for å ty til spesialiserte brikker. Det innebærer også at man vil kunne tilby kunder å oppgradere til for eksempel Bluetooth eller WLAN etter at telefonen er levert, og uten å måtte levere den til verksted for å få nye brikker.

Sandbridge ser for seg at dette kan redusere prisen på nye mobiler, og gjøre det enklere og raskere for produsenter å få nye modeller ut på markedet. Selskapet leverer tilpassede utviklings- og utprøvingsverktøy.

Sandbridge mener brikken også kan brukes i PC-er og andre apparater der det kan være ønskelig med fleksible løsninger for trådløs kommunikasjon og multimediehåndtering.

    Les også:

Til toppen