Flengende kritikk av Nokia-sjefen

– Stephen Elop har kastet barnet ut med badevannet, mener tidligere Symbian-sjef.

Flengende kritikk av Nokia-sjefen
Lee Williams. Bildet er tatt i 2008 i forbindelse med Nokias oppkjøp av norske Trolltech. Bilde: Anders Brenna

Lee Williams, tidligere utviklingssjef i Nokia, og administrerende direktør for Symbian Foundation inntil Nokia overtok hele bruket i 2010, sier i et intervju med CNET UK at dagens Nokia-sjef, Stephen Elop, i stor grad framstår som en mann uten noen plan.

– Elop har ikke levert noe veikart. Han har vært der i to-tre år og er det finnes virkelig ikke noe veikart. Det er ingen overordnet visjon for dette selskapet. For meg er det omtrent som å ta steget ut av lederrollen og i stedet løpe etter bussen. Før Elop ville Nokia aldri gi fra seg lederposisjonen og rollen i markedsplassen. Selskapet ville alltid snakke om framtiden, hevder Williams.

Nå er det lett å være etterpåklok, og kritikk fra personer om tidligere arbeidsgivere bør man gjerne ta med en klype salt. Samtidig er det klart at Nokia under Elops ledelse ikke har greid å snu den negative trenden som Elop selv beskrev som en brennende plattform.

Williams mener at Elop i stedet for å ha klare visjoner for framtiden, opptrer som en finansdirektør.

– CFO-er (Chief Financial Officer, red. anm.) er veldig praktiske, ser alltid på kostnader, er alltid internt fokusert, mener Williams.

Blant feilene han mener Elop har gjort, er å kvitte seg med for mye av gårsdagens Nokia, både blant talenter og i ledelsen. Han mener Elop har overkompensert for Nokias tidligere feil ved å kaste barnet ut med badevannet.

– I stedet har han hentet folk fra juniorposisjoner i Microsoft og gitt dem nøkkelroller i Nokia, spesielt innen salg, sier Willams. Elop ble selv hentet fra Microsoft.

Williams mener at Elop gjorde en stor feil da han kunngjorde at Symbian og Meego ikke hadde noen framtid, mer enn et halvt år før selskapet kunne tilby Windows Phone-basert mobiler.

Stephen Elop, toppsjef i Nokia, har så langt ikke rukket å slukke den brennende plattformen til selskapet.
Stephen Elop, toppsjef i Nokia, har så langt ikke rukket å slukke den brennende plattformen til selskapet. Bilde: Nokia

– Han forvandlet effektivt Symbian fra en melkeku til et null, sier William og legger til at selv de dårligste Symbian-produktene tidligere ble solgt i milliontall over natten, rett og rett fordi de var Nokia-mobiler.

– Det var dusinvis av andre produkter som det ble levert titalls millioner av.

Williams mener ikke at det å satse på Windows Phone nødvendigvis var en dårlig idé, men at selskapet ikke burde ha lagt alle eggene i samme kurv, og i stedet lansert et par Windows Phone-produkter først, samtidig som at satsingen på Symbian og Meego fortsatte.

– Den samme størrelsen passer ikke alle, og jeg mener teknologi-religion er farlig i selskaper som har gode produkter. Du kan ikke gifte deg selv til bare én teknologi eller bare én måte å gjøre ting på.

Meego

Williams tror at muligheten for at Meego, som benyttes av N9-modellen, vil blomstre på nytt, har passert.

– Etter det jeg har hørt, har teamet forlatt selskapet eller blitt omplassert, og økosystemet og utviklerstøtten er ikke der.

Intervjuet med Williams er svært langt og bør leses i sin helhet. Han forteller blant annet at han er enig med Elop på i alle fall ett område, og det er at Nokia ikke bør satse på Android.

Avslutningsvis sier Williams at han er sikker på at Nokia vil reise seg igjen, men tror ikke styret i Nokia vil gi Elop mer enn seks til tolv måneder før det vil varsle en endelig kursendring.

    Les også: