Flere betaler for musikk på nett

Antallet gratispassasjerer er også på fremmarsj.

Flere betaler for musikk på nett

Antallet gratispassasjerer er også på fremmarsj.

Streaming av musikk, hvor man hører via nettet uten å laste ned musikken, er nå den mest brukte formen for digitale musikktjenester.

Det er fortsatt gratis lytting og nedlasting som er mest utbredt, selv om flere har tatt i bruk betalte musikktjenester på nettet. Det viser en undersøkelse Handelshøyskolen BI har gjort om «Kulturkonsum i krisetid».

- Det foregår en spotifysering av musikkforbruket, sier prosjektleder og professor Anne-Britt Gran med henvisning til den største og mest kjente streamingtjenesten for musikk.

- Videre finner vi også en vekst i andelen som benytter betalt og gratis nedlasting av musikk, der gratisbruken fremdeles er størst.

Per juni var 37 prosent av befolkningen brukere av Spotify og lignende tjenester. I aldersgruppen 15-29 år var andelen oppe i 65 prosent. 14 prosent av brukerne benytter seg av den betalte versjonen. Andelen betalingsvillige er uendret siden høsten 2009.

Nesten hver fjerde nordmann oppga i juni i år at de har betalt for nedlasting av musikk, mot hver sjette i november 2009. I løpet av et halvt år betaler disse brukerne i snitt for 27 låter.

Også andelen som sier de har lastet ned gratis - og i stor grad ulovlig - musikk har også økt, fra 22 til 26 prosent. Gran bemerker at veksten av gratispassasjerer kommer blant dem over 30 år. (©NTB)

Til toppen