Flere faktorer vil bremse norsk IT-bransje

Flere faktorer vil bremse norsk IT-bransje

Norsk og nordisk IT-bransjen vil totalt sett vokse frem til 2011, men ikke så fort som resten av Europa, spår Forrester.

Analyseselskapet Forrester har i en fersk analyse spådd hvordan de nordiske IT-bransjen i de nordiske landene vil vokse i årene fremover til 2011.

Forrester mener at alt ser lyst ut og spår en årlig vekst på 5,9 prosent. Dette er i utgangspunktet bra, men den nordiske IT-bransjen sliter med at veldig mange av kundene er små. Det finnes noen store kunder, men det er langt mellom dem, og det er de som virkelig lager melk og brød for bransjen.

En gruppe slike store kunder er egentlig en del av bransjen selv, nemlig teleselskapene. Telebransjen står for hele 18 prosent av tjeneste-omsetningen i bransjen. De store bedriftene står for over en tredjedel i Europa, men bare 27 prosent her i Norden, og da er Sverige inkludert.

Forrester-tallene påpeker noe kanskje ikke så mange vet: Vi bruker nesten like mye på IT som Danmark, til tross for at Danmark har langt flere innbyggere.

Forrester påpeker også at omsetningen i bransjen hadde vært høyere dersom ikke så mye var utsetting av intern IT-drift. For prisene på dette faller fort, noe som drar ned omsetningstallene til IT-bransjen.

Det som derimot er segmenter i bransjen som drar opp: Det er utsetteing av applikasjonsdrift og hele intern-prosesser, business process outsourcing (BPO) som er de to vekstfeltene.

Forrester spår at totalomsetningen i norsk IT-bransjen vil øke fra 14,5 milliarder norske kroner til 19,4 milliarder i 2011.

Til toppen