SIKKERHET

Flere forsøk på datainnbrudd mot norske universiteter i fjor

I fjor ble norske universiteter og høyskoler utsatt for flere forsøk på datainnbrudd enn noen gang før. Det var også økt aktivitet fra statlige hackergrupper.

Ved NTNU i Trondheim opplever de rundt 1500 dataangrep årlig.
Ved NTNU i Trondheim opplever de rundt 1500 dataangrep årlig. Foto: NTB
4. juli 2022 - 08:32

Likevel er antallet alvorlige hendelser redusert sammenlignet med 2020, ifølge Direktoratet for høyere utdanning og kompetanses (HK-dir) årlige rapport, melder Khrono. 

Risikoen for brudd på informasjonssikkerhet og krenkelser av personvernet er på omtrent samme nivå som i 2021. Rapporten viser også at arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern er styrket. At fremmede stater prøver å komme seg inn i systemene, skal være en av hovedutfordringene.

Ved NTNU i Trondheim opplever de 1500 dataangrep årlig, opplyser digital sikkerhetssjef Stian Husemoen ved NTNU til Khrono.

– En del av det vi opplever, er det vi kaller phishing-forsøk, altså svindel. Det vi frykter mest, er kryptovirus. Da kommer noen seg inn, krypterer innhold og krever løsepengevirus – gjerne store summer, sier Husemoen.

I rapporten fra HK-dir blir sektoren bedt om å være særlig oppmerksom på risikoen for løsepengevirus og statlig hacking.

– Dette er hendelser hvor skadevirkningene kan bli særlig store og sammensatte. Vi er også bekymret for alvorlige hendelser som følge av kompromitterte kontoer (innloggingsdata på avveie), skriver de.

Syddansk Universitet i Odense er universitetets største campus. Nesten alle universitetets utdannelser finnes her.
Les også

Kraftig kritikk av dansk universitet: Programvare-oppdatering ga alle ansatte tilgang til jobbsøknader

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.