SIKKERHET

Flere forsøk på datainnbrudd mot norske universiteter i fjor

I fjor ble norske universiteter og høyskoler utsatt for flere forsøk på datainnbrudd enn noen gang før. Det var også økt aktivitet fra statlige hackergrupper.

Ved NTNU i Trondheim opplever de rundt 1500 dataangrep årlig.
Ved NTNU i Trondheim opplever de rundt 1500 dataangrep årlig. Foto: NTB
4. juli 2022 - 08:32

Likevel er antallet alvorlige hendelser redusert sammenlignet med 2020, ifølge Direktoratet for høyere utdanning og kompetanses (HK-dir) årlige rapport, melder Khrono. 

Risikoen for brudd på informasjonssikkerhet og krenkelser av personvernet er på omtrent samme nivå som i 2021. Rapporten viser også at arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern er styrket. At fremmede stater prøver å komme seg inn i systemene, skal være en av hovedutfordringene.

Ved NTNU i Trondheim opplever de 1500 dataangrep årlig, opplyser digital sikkerhetssjef Stian Husemoen ved NTNU til Khrono.

– En del av det vi opplever, er det vi kaller phishing-forsøk, altså svindel. Det vi frykter mest, er kryptovirus. Da kommer noen seg inn, krypterer innhold og krever løsepengevirus – gjerne store summer, sier Husemoen.

I rapporten fra HK-dir blir sektoren bedt om å være særlig oppmerksom på risikoen for løsepengevirus og statlig hacking.

– Dette er hendelser hvor skadevirkningene kan bli særlig store og sammensatte. Vi er også bekymret for alvorlige hendelser som følge av kompromitterte kontoer (innloggingsdata på avveie), skriver de.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.