Flere grunner til å stole på deg selv i aksjemarkedet

Analysene til Handelsbanken er ikke verdt papiret de er skrevet på, ifølge en intern analyse i svenske Handelsbanken.

I en intern analyse i Handelsbanken kritiseres det tette forholdet mellom analyseavdelingen og corporate-avdelingen. Det er corporate-avdelingen som er rådgiver for selskapene som skal emittere aksjer, mens analyseavdelingen kan lage en uavhengig analyse av det emitterende selskapet. Flere har rettet kritikk mot at de "kinesiske veggene" mellom disse to avdelingene fungerer bare i teorien hos de fleste investeringsbanker. Dette gjør at mange investorer har liten tiltro til analysene.
Det er Dagens Industri (DI) som i dag gjengir deler av den interne rapporten.


- Corporate-avdelingen mer eller mindre forutsetter en positiv analyse fra analyseavdelingen, skriver rapportens forfatter som tidligere var en av sjefene i analyseavdelingen.

Samtidig trekkes det frem "bestilte analyser" fra corporate-avdelingen. Et konkret eksempel er en kjøpsanbefaling på det svenske børsnoterte selskapet Holmen der analyseavdelingen laget en positiv analyse basert en høyere utbytteutbetaling. Samtidig var corporate-avdelingen rådgivere for Holmen for å gi et høyere utbytte.

- På grensen til uetisk, skrives det i rapporten.

Det hører med til historien at sjefen for analyseavdelingen, Lars Höglund, tilbakeviser kritikken.

- Jeg kan nevne som eksempel at vi senket vår anbefaling på Telia straks etter børsintroduksjonen, til tross for at vi var en av rådgiverne, sier Höglund til DI.

Til toppen