KARRIERE

Flere i EDB mister jobben enn ventet

EDB varslet i sommer store kutt i staben, men kuttene blir enda dypere enn tidligere varslet.

22. aug. 2006 - 10:31

Da Norge største aktør på IT-drift, EDB, i sommer la frem tall for andre kvartal, offentliggjorde selskapet planer om en runde med kutt i staben.

EDB fortalte i juli at både forretningsområdet IT Drift og resten av markedet for outsourcing nå vokser svakt. EDB "legger derfor stor vekt på kostnadsreduserende tiltak for å sikre en langsiktig lønnsomhet på nivå med de siste årene," skrev selskapet.

I løpet av tredje kvartal skal selskapet si opp 150-200 ansatte innen forretningsområdet "IT Drift", divisjonen som blant annet drifter IT-løsningene for halvparten av alle bankkunder i Norge, fortalte EDB-sjef Endre Rangnes den gangen.

Nå viser det seg at kuttene blir enda større. Planen er nå ferdig og EDB offentliggjorde i dag at det blir en samlet reduksjon på rundt 240 ansatte.

Noen av kuttene skyldes at EDB skal samle all stormaskindriften i Oslo, fikk digi.no vite i juli. EDB har hatt stormaskiner i både i Sverige, Bergen og Trondheim.

- Vi restrukturerte Sverige i fjor, så kuttene skjer utelukkende i Norge og er jevnt fordelt utover våre lokaliseringer, vi legger ikke ned noe, forteller Rangnes til digi.no.

Rangnes påpeker at kuttene også skyldes at Terra-bankene nå har gått til den danske driftssentralen SDC. Samtidig har ikke det norske markedet for IT-drift vokst som forventet. Men han avviser digi.nos spørsmål om EDB nå merker eller er redd for konkurranse fra driftssentraler i lavkostland som Polen.

Kuttene skal gjennomføres i hovedsak fra 4. kvartal 2006. Det er den tradisjonelle delen av EDB, forretningsområdet IT Drift som rammes hardest - her må rundt 175 ansatte gå. I tillegg mister rundt 65 ansatte i andre enheter i EDB også jobben.

EDB var i utgangspunktet en driftssentral for norske banker, men har etterhvert også bygget seg opp på konsulentsiden med flere oppkjøp og har i dag før kuttene 1923 ansatte.

Kuttene tilsvarer 12,5 prosent av den totale staben.

Tiltakene vil totalt medføre engangskostnader på cirka 140 millioner, hvorav 15-20 millioner er relatert til nedskrivning av eiendeler knyttet til infrastrukturkonsolidering. Dette er bygg og maskinparker EDB ikke trenger lengre fordi man samler og rasjonalisere maskinparkene selskaper har hatt spredd rundt i landet.

Trøsten for de som mister jobben er at arbeidsmarkedet for IT-folk i Norge er rekordbra, arbeidsløsheten i IT-sektoren i juli var nede i 1,2 prosent.

- Budskapet er tøft, men vi har spredd kuttene over alle aldersgrupper og vi håper at alle raskt vil finne seg nye jobber. Noen eldre arbeidstakere vil få tilbud om avtalefestet pensjon, sier Rangnes.

EDB opplyser at medarbeidere som blir overtallige får tilbud om sluttpakker utover ordinær lønn i oppsigelsestiden. Dette varierer med alder og ansiennitet. I tillegg får alle berørte tilbud om karriereveiledning og annen personlig bistand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.