BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere interessert å bygge UMTS-nett

Ting kan tyde på at flere aktører vil søke på de to ledige UMTS-lisensene, men Telenor og Netcom kan bremse dem. Her er hvordan:

7. aug. 2003 - 11:35

En rekke store utenlandske mobilselskaper og kanskje norske aktører sitter i dette øyeblikk med krum rygg over Excel-arkene - er det mulig å tjene penger på å skaffe seg en UMTS-lisens i Norge?

Stortinget delte i sin tid ut fire lisenser og har nå utlyst de to ledige lisensene igjen med søknadsfrist 29. august. Hittil har det bare vært kjent at Hutchinson-Whampoa-eide 3 vurdere å søke.

Flere andre har nok vurdert muligheten - for det er bedre tider i den europeisk telebransjen - blant annet har både Vodafone og Orange annonsert investeringsplaner.

    Les også:

At flere vurdere saken fremgår at dokumentasjon Post- og teletilsynet offentliggjorde i går. Tilsynet har offentliggjort spørsmålene interessert aktører har stilt og svarene.

Hvem det er som har spurt er hemmelig og det er også antallet, men Stein Gudbjørgsrud forteller til digi.no at spørsmålene uansett har kommet gjennom advokater - et vanlig knep for å anonymisere henvendelser.

Spørsmålene understreker på den store usikkerheten ved å legge inn en søknad. Det er kostandene og mulighetene for å få dele nettverk og dermed skaffe seg landbred dekning som opptar de som skal søke.

For en ny UMTS-utbygger trenger bare å dekke 30 prosent av befolkningen. Det holder dermed kanskje med så lite som 500 master for å dekke Stor-Oslo, Sola/Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Telenor og Netcom må kanskje bygge så mye som ti ganger dette.

- Vi har strukket oss veldig langt i delign av infrastruktur for å gjøre det attraktivt for søkere, sier Gudbjørgsrud til digi.no.

Resten av landet kan en utbygger dekke ved å enten bygge ut sammen med en annen operatør eller kjøpe seg dekning fra Netcom eller Telenor.

Og nettopp dette gir Telenor og Netcom står makt. Spørsmålet er om de to selskapene som fikk konsesjon mot å forplikte seg til en dyr, landsdekkende utbygging vil dele sitt nett med nye konkurrenter.

Sier Netcom og Telenor nei, vil en ny aktør måtte bruke mer penger på å bygge ut sitt eget nett. Hvor stor dekning UMTS-brukerne vil ønske vet ingen - spørsmålet er hvor mange kunder som vil godta å miste dekningen utenfor de store byområdene.

Det eneste dagens lovverk pålegger Telenor og Netcom er å gi kunder at nye UMTS-operatører GSM-dekning, men her dukker det også opp usikkerheter - for til hvilken pris skal dette skje? Teletopia er et av teleselskapene som har fått erfare at selv om loven tvinger Telenor til å gi dem tilgang, kan en skyhøy pris likevel velte planene.

Til sammen skaper dette et regnestykke med mange ukjente parameter. Det er disse faktorene blant annet det svenske datterselskapet til 3 nå regner på.

- Vi har ikke bestemt oss - vi regner fremdeles på muligheten, forteller

Georg Ebert, presseansvarlig i 3 til digi.no.

digi.no tok kontakt med Telenor Mobil og spurte fungerende pressetalsmann Bjørn Amundsen om de hadde fått hendvendelser om UMTS-dekning fra fremtidige konkurrenter,

- Så langt jeg vet har ikke dette skjedd og Telenor har derfor ikke tatt noen stilling til spørsmålet, forteller Amundsen til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.