JUSS OG SAMFUNN

Flere IT-produkter vil få TV-avgift

I dag betaler ikke kjøpere av TV-kort og TV-mottakere NRK-lisens. Det skal endres.

28. okt. 2004 - 13:13

NRK finansieres av lisensavgiften alle skal betale for å ta i mot TV-sendinger, men stadig flere typer TV-mottakere og et stigende antall brukere slipper unna.

Problemstillingen er ikke ny, men det er først nå bruken av TV-kort i PCer, stue-PCer, harddisk-opptakere og andre TV-produkter som Dreambox (bildet over). For IT-bransjen er på full fart inn i stua.

Selskapene og nettbutikkene som selger produktene, for eksempel HP og Komplett, har ikke meldeplikt til NRK og rapporterer ikke kunder som kjøper produkter med TV-mottakere til NRK. Dermed slipper disse kundene å motta krav om lisensavgift, noe som nærmer seg 1910 kroner i året.

Dette har hittil gitt produktene fra IT-bransjen en prisfordel sammenlignet med tradisjonelle TV-apparater, men dette kan gå mot slutten.

Men kjøper man en tradisjonell TV på Elkjøp, må Elkjøp rapportere dette til NRK.

Storskjermer og projektorer driver utviklingen, for disse har ikke innebygget TV-mottaker, denne må kjøpes løst.

På bakgrunnen av dette tok digi.no kontakt med Kulturdepartementet, som medgir at man nå har grepet tak i utviklingen.

- Vi har satt i gang et arbeid om å se på grunnlaget for lisensavgiften. Målet er å se på om salget av nye typer apparater skal underlegges meldeplikt, forteller ekspedisjonssjef Roy Kristiansen til digi.no.

Han påpeker at dette ikke nødvendigvis betyr at alle typer TV-mottakere vil bli inkludert, man vurderer enkelte fritak, men det kommer altså trolig en innstramning.

Kristiansen forteller at det ikke er satt noen dato for når de nye reglene skal være klare, men det kan ta opp mot et år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.