JUSS OG SAMFUNN

Flere kan trues etter EUs Microsoft-dom

Microsofts tap i EU-domstolen kan gjøre andre amerikanske IT-selskaper utrygge.

17. sep. 2007 - 11:33

Microsofts knusende nederlag i EU-domstolens behandling av anken mot EU-kommisjonens monopoldom kan gi EU blod på tann i forhold til andre ledende amerikanske IT-aktører. Kjennelsen avdekker et større sprik mellom USAs og EUs syn på hva som kan tillates av monopoler, og hvordan man skal sikre gode konkurranseforhold.

Tre amerikanske selskaper har spesielt gode grunner til å frykte en europeisk innstramming av synet på hva sunn konkurranse innebærer.

Apple har kommet i EUs søkelys på grunn av bindingen mellom selskapets musikk- og videospiller iPod og dets online-forretning iTunes Store. Nordiske forbrukerorganers kritikk av denne bindingen har vekket gjenklang i EU. En eventuell granskning i EU kan tenkes å lede til et pålegg til Apple om å åpne for at alt som selges på iTunes Store også må kunne spilles av på andre apparater enn iPod.

Et slikt pålegg til Apple kan få ringvirkninger. Den største elektroniske detaljisten av dem alle, Amazon.com, har nylig varslet at de legger opp til en iPod/iTunes-inspirert strategi for å kommende e-bokleser: De elektroniske bøker de har tenkt å selge, vil bare tilbys i et proprietært format, og dette formatet vil utelukkende kunne leses av Amazons egen e-bokleser.

Intel er under etterforskning av EU-kommisjonen, for påstått misbruk av markedsmakt mot konkurrenten AMD. I USA har AMD måttet gå til privat søksmål mot Intel. I Europa er det myndighetene selv som har tatt et rettslig initiativ som kan tenkes å munne ut i strammere betingelser for Intel.

Det tredje selskapet som EU potensielt kan betrakte om lovstridig monopol, er Google. De er i søkelyset for sin sterke stilling innen annonsering på Internett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.