IT-POLITIKK

Flere land samarbeider om restriksjoner på databrikkesalg til Kina

USA har inngått en avtale med Nederland og Japan om å begrense eksport av avansert utstyr for databrikkeproduksjon til Kina, ifølge Bloomberg.

Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivans talsmann John Kirby sa før møtet at partene skulle diskutere blant annet sikkerhet knyttet til teknologi.
Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivans talsmann John Kirby sa før møtet at partene skulle diskutere blant annet sikkerhet knyttet til teknologi. Foto: AP/NTB
28. jan. 2023 - 08:34

Avtalen ble inngått fredag, melder Bloomberg, som viser til anonyme kilder med kjennskap til saken.

Avtalen innebærer forlengelse av USAs strenge regler for teknologieksport som ble innført i oktober og omfatter nå selskaper i Nederland og Japan, blant dem ASML, Nikon og Tokyo Electron, ifølge Bloomberg.

ASML er Europas største produsent av maskiner som lager de mikroskopiske kretsene i databrikker, utstyr til såkalt nanolitografi. Det har dermed en sentral posisjon i et marked verden er stadig mer avhengig av.

Samtalene fant sted hos Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Washington. Sullivans talsmann John Kirby uttalte i forkant at partene skulle diskutere saker som var viktige for alle tre landene.

– Og sikkerhet rundt ny teknologi kommer opplagt til å stå på agendaen, sa han.

Det hvite hus avviser å kommentere saken overfor Bloomberg, utover Kirbys tidligere uttalelser. Heller ikke japanske og nederlandske myndigheter vil si noe.

Men en kilde med kjennskap til samtalene sier at restriksjoner på eksport til Kina av utstyr som kan brukes til å produsere databrikker, var blant temaene.

For USAs president Joe Biden er det en stor diplomatisk seier å få med seg Nederland og Japan. Biden-administrasjonen varslet i oktober omfattende restriksjoner på Kinas tilgang til amerikansk databrikketeknologi, for å bremse Kinas teknologiske og militære fremskritt.

På en verdensmesse for mobilteknologi i Barcelona forrige uka ble det siste innen utstyr, programvare og KI-teknologi vist fram.
Les også

Frykter KI før valgår

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.