SVINDEL

Flere lar seg lure av «Microsoft-svindlere»

Roger Johnsen (arkivbilde) i NorSIS advarer. Ofrene loppes for mye større beløp enn tidligere.
Roger Johnsen (arkivbilde) i NorSIS advarer. Ofrene loppes for mye større beløp enn tidligere. Bilde: Marius Jørgenrud

Norsk Senter for Informasjonssikring advarer om en eksplosiv økning i nettsvindel, og svindlerne lurer til seg mye mer enn før.

Microsoft-svindelen går ut på at man blir oppringt av en Microsoft-tekniker som skal hjelpe deg med et problem på PC-en din, før svindleren bruker opplysningene som gis til å stjele penger fra bankkontoen din.

– I fjor lå det på rundt 3.000 kroner per tilfelle, i år er kostnaden 50.000 kroner per tilfelle, forteller Roger Johnsen, direktør for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), til NRK.

FREKT TRIKS: Svindlerne ringer også fra politiets telefonnummer

Svindelen er et eksempel på såkalt nettbanksvindel, som ifølge en rapport fra Finanstilsynet i vår er seksdoblet i omfang til over tre millioner kroner det siste året. Også svindel ved netthandel er doblet siden 2013 til 188 millioner.

Hver dag

Også Johnsen og NorSIS ser samme tendens, uten at de kan gi konkrete tall på omfanget.

– Men for å gi et lite inntrykk, så sitter vi og håndterer henvendelser fra bedrifter og innbyggere hver eneste dag, sier han til rikskanalen.

Økokrim la i vår ut en advarsel på sine nettsider som ba nordmenn være på vakt mot nettsvindel, og lenket til beskrivelser av de vanligste svindlene. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.