FORBRUKERTEKNOLOGI

Flere laster ned film og tv

Både lovlig og ulovlig, ifølge en ny undersøkelse fra BI.

17. nov. 2010 - 12:55

Oslo (NTB): Digitalt konsum av film og TV-serier øker, og betalte tjenester vokser mest. Likevel er det gratisnedlastingen fra pirater som har det største volumet, viser en undersøkelse fra BI.

Andelen av befolkningen som benyttet internett til betalt nedlastning av film og digital leie ble fordoblet fra 4 til 8 prosent og fra 5 til 10 prosent fra høsten 2009 til våren 2010. Det viser den årlige undersøkelsen «Kulturkonsum i krisetider» fra Handelshøyskolen BI.

– Vi ser at den rapporterte bruken av nye video-on-demand-tjenester (VoD) både på nett og via kabel-TV og satellitt doblet seg i løpet av et halvt år. Dette er gode nyheter for film og TV-bransjen siden det er betalingstjenester hvor fortjenesten potensielt kan være svært god, sier filmbransjeansvarlig og førstelektor Terje Gaustad.

Mens 8 prosent av befolkningen hadde benyttet betalt nedlasting fra høsten 2009 til våren 2010, hadde 18 prosent lastet ned film gratis. I aldersgruppen under 30 år hadde hele 35 prosent brukt gratisnedlasting. I snitt lastet befolkningen ned film gratis 8,1 ganger i løpet av halvåret.

– Selv om de nye tjenestene vokser raskt, er det et tankekors at gratisnedlastingen på nett også fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå og at befolkningen i snitt faktisk laster ned mer film gratis enn de konsumerer i alle de andre kanalene til sammen. Dette er en alvorlig lekkasje for bransjen, sier Gaustad. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.