TELEKOM

Flere mobilsurfer i utlandet

Brukerne har blitt mindre redde for skyhøye regninger.

Flere mobilselskaper lover lavere surfepriser i utlandet i sommer.
Flere mobilselskaper lover lavere surfepriser i utlandet i sommer. Bilde: Colourbox via Newswire
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2014 - 15:35

Hittil i år har 46 prosent flere kunder brukt mobildata i utlandet enn i samme periode i fjor. Dette skriver Telenor i en pressemelding.

– Årsaken er trolig at det er blitt mye enklere å ha kontroll på utgiftene nå enn før, sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge. Roamingprisene for mobildata har sunket betraktelig de siste årene, særlig i Europa.

En undersøkelse YouGov har gjort for Telenor, viser at halvparten av mobilbrukerne har opplevd å få en overraskende høy mobilregning etter en utenlandstur. Hver fjerde person har opplevd dette flere ganger.

– Tidligere skrudde nesten alle av dataroaming, men etter at vi introduserte fastprispakker med lavere priser og makspris, ser vi at trenden snur. Nordmenn ønsker å bruke mobilen på samme måte i utlandet som hjemme, og Telenors mål er å bevege oss i retning av dette, sier Moen.

Nye priskutt

Både Telenor og Chess kunngjorde i dag nyheter knyttet til mobilpriser i utlandet. Innen Europa dobles datamengden man får i pakkene som koster 29 kroner per dag, fra 20 til 40 megabyte. I mer fjerntliggende strøk kan man kjøpe pakker for 49 kroner dagen. Avhengig av land inkluderer disse mellom 10 og 40 megabyte med datatilgang. Tidligere har prisene vært på opptil 112,50 kroner per megabyte. De nye prisene gjelder kun for privatkunder, men det loves også bedre tilbud for bedriftskundene.

Chess lover på sin side sommerpriser på mobilsurfing i Brasil, Kina og USA.

– Dette er tre land som vanligvis har hatt fryktelig høye surfepriser. Vi har nå fått gode avtaler med nasjonale operatører som gjør at kundene kan senke skuldrene og nyte surfingen, sier Chess-sjef Arve Andreassen i en pressemelding.

I Brasil og USA er den vanlige prisen hos Chess på 9,99 kroner per megabyte, mens den vanligvis ligger på 79 kroner per megabyte i Kina. I sommer vil det koste 1,99 kroner per megabyte for mobilsurfing i USA, 2,99 kroner i Brasil og 9,99 kroner i Kina. Hva Chess definerer som sommer, er litt uklart, bortsett fra når det gjelder Brasil, hvor tilbudet gjelder i juni og juli. Fotball-VM arrangeres i Brasil i løpet av denne perioden.

– Vi antar at det er flere nordmenn enn vanlig i Brasil på grunn av fotball-VM, og da er det viktig å dele opplevelser med andre gjennom sosiale medier, sier Andreassen.

Moen i Telenor anbefaler mobilbrukere som ikke vil sprenge budsjettet så altfor fort om å bruke nettlesere som komprimerer dataene, for eksempel Opera Mini, eventuelt skru av bildenedlastning og å velge video- og lydinnhold med litt lavere kvalitet enn vanlig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.