Flere nettsteder skjuler djevelskap

Ondsinnet kode spres nå i langt større grad gjennom nettsteder enn gjennom spam, sier Softscan.

Flere nettsteder skjuler djevelskap

Ondsinnet kode spres nå i langt større grad gjennom nettsteder enn gjennom spam, sier Softscan.

Spam blir stadig mindre egnet til å spre ondsinnet kode, ettersom flere er blitt bevisst på at de ikke skal klikke på vedlegg i e-post med ukjent opphav.

Folk er derimot fortsatt tilbøyelige til å klikke på lenker i e-post, selv om det dreier seg om e-post de ikke har bedt om å få.

Det gjør at kriminelle i stadig større grad fokuserer på å legge ondsinnet kode i ellers legitime nettsteder.

Bare i løpet av første halvdel av 2008 har denne type aktivitet vokst med 278 prosent på den globale web, forteller IT-sjef Diego d’Ambra i det danske sikkerhetsselskapet SoftScan til digi.no.

Sikkerhetsselskapet Softscan har oppdrag i Norge, Sverige og Danmark og jobber med sikkerheten i e-post, web og lynmeldinger.

d’Ambra forteller at flere og flere populære hjemmesider nå blir infisert med ondsinnet virus.

En typisk framgangsmåte er at du mottar en e-post fra en person du ikke kjenner, men som lokker deg til å se på bildene fra der du var på ferie i Tyrkia.

- Innholdet i e-posten kan komme fra helt vanlige nyhetssider eller annonser, sier han. – Poenget er lenkene, som går til legitime men smittede sider.

Et eksempel d’Ambra viser til, er Bold.dk, som er det 18. mest populære websiden i Danmark. I juni i år hadde dette nettstedet en skjult ramme som ledet videre til en side fylt med ondsinnet kode. Svært mange som surfet innom Bold.dk ble smittet. Det ble så omfattende at SoftScan la inn sperrer mot Bold.dk hos sine kunder.

Siden er nå renset og igjen trygg å bruke, forsikrer d’Ambra.

Til toppen