Flere nordmenn blir gründere

Det er noe unorsk over statistikken CreditInform i dag kan presentere. For stadig flere her på berget velger å bli sin egen arbeidsgiver - noe oppsiktsvekkende i et land som ellers er best kjent for en stadig esende offentlig sektor og manglende evne til å foredle sine råvarer.

Det er noe unorsk over statistikken CreditInform i dag kan presentere. For stadig flere her på berget velger å bli sin egen arbeidsgiver - noe oppsiktsvekkende i et land som ellers er best kjent for en stadig esende offentlig sektor og manglende evne til å foredle sine råvarer.

Ifølge en pressemelding Newswire har sendt ut på vegne av CreditInform Norge AS økte antallet nye enkeltmannsforetak med hele 214 prosent i fjor sammenliknet med året før.

Hittil i år er det registrert drøyt 20.000 nye norske selskap, opplyser CreditInform og legger til at antall nye enkeltmannsforetak økte fra rundt 8300 i 1999 til drøyt 26.000 i fjor. Samtidig var det en svak nedgang i nyregistrerte aksjeselskap, fra 24.800 til 23.000, og i sum økte antall nyregistrerte virksomheter med hele 60 prosent, heter det i pressemeldingen.

- Eksplosjonen i antall nye enkeltmannsforetak kan skyldes den nye aksjeloven som trådte i kraft i fjor. Da ble kravene til aksjeselskapene mye strengere og følgelig velger færre aksjeselskap som selskapsform når de etablerer egen virksomhet, sier sjefanalytiker Tore Widding i CreditInform.

De siste fem årene har antall nyregistrerte virksomheter økt fra nesten 40.000 til drøyt 60.000 per år - en økning på 53 prosent. Totalt har drøyt 200.000

selskap startet opp i Norge siden 1996.

Gründerånden spirer mest i hovedstaden, og i nabofylket Akershus. Rundt tre av ti nyetablerte virksomheter har beliggenhet i dette området.

- Tyngdepunktet til den norske økonomien er i Oslo-gryta. Der er det er mest kapital, og samtidig er risikoen liten fordi det lett å få ny jobb om det skulle gå galt, mener Widding.

Minst gründeraktivitet finner vi i landets nordligste fylker. Rundt ti prosent av samtlige nye norske selskaper har adresse Nord-Norge. Det vil si ett nytt foretak for hver åttiende innbygger. Til gjengjeld har Finnmark opplevd en dobling i antall nye virksomheter fra 1999 til 2000.

Ifølge tallene fra CreditInform er det stadig flere som satser på tjenesteytende virksomheter, særlig innen data, helse og finans.

- Det blir stadig færre som utdanner seg til snekkere, rørleggere, elektrikere og andre håndverkere, samtidig som behovet for disse tjenestene er stort. Et tips for dem som ønsker å bli sin egen sjef er derfor å satse på disse yrkene, sier Widding i pressemeldingen.

P.S.
Etter at denne artikkelen ble publisert har en av digitodays lesere skrevet et innlegg på vårt diskusjonsforum, der han helt riktig peker på at Norids nye og strenge domenekrav sikkert også har bidratt til "nyskapingstrangen". Norids nye regelverk innebærer at man må være registrert som foretak, firma eller organisasjon for å registrere .no-domener.

D.S.

Til toppen