ANALYSER

Flere nordmenn bruker Windows 7 enn Linux

Se OS- og nettlesertall hentet fra Norges største nettsteder.

TNS Interactive har på oppdrag fra interesseorganisasjonen INMA samlet inn tall over hvilke nettlesere og operativsystemer norske nettbrukere benytter. Andelene er basert på besøk i september på nettstedene på TNS Metrix' toppliste, som stort sett inkluderer alle de største nettstedene i Norge, men også mange små.

digi.no har jevnlig gjengitt rapporter om våre leseres valg av nettleser og operativsystem, men tallene nedenfor viser at digi.no-leserne nok skiller seg noe ut fra mengden i så måte.

La oss starte med nettleserne.

Blant digi.no-leserne var det 31 prosent som benyttet Internet Explorer. Det tilsvarende tallet for norske nettbrukere var 65,8 prosent.

Av disse bruker fortsatt dobbelt så mange IE7 (39.35 %) som IE8 (19,04 %). Fortsatt bruker 7,42 prosent Internet Explorer 6.

Samlede nettleserandeler for nettstedene på TNS Metrix' Topplisten i september 2009.
Samlede nettleserandeler for nettstedene på TNS Metrix' Topplisten i september 2009.

IE7 er bare den femte mest brukte nettleseren blant våre egne lesere. Både Firefox 3.x, IE8, Opera 10 og Safari 4 ligger foran.

Nasjonalt ligger Firefox 3.x på andreplass med en bruksandel på 20,9 prosent. Selv IE6 har større andel enn alle de andre nettleserne.

Safari 4 benyttes av 4,7 prosent, mens Safari 3 benyttes av nesten 1,1 prosent.

Det er ikke lett å bli profet i eget land, og norske Opera 10 ble benyttet under bare 2,0 prosent av besøkene på norske nettsteder i september. Men det er nesten like mange som fortsatt benytter versjon 9.x.

Googles Chrome har heller ikke vunnet særlig mange nordmenns hjerte med en samlet brukerandel på 2,62 prosent for versjon 3.

Tabellen til høyre også viser tall fra ytterligere en del nettlesere.

Så til operativsystemene.

Tallene viser at de aller fleste stadig bruker Windows XP. Andelen er på nesten 50 prosent. Windows Vista har greid å oppnå en andel på 35,9 prosent. Med Windows 7 rett rundt hjørnet, er det mye som tyder på at dette er noe av den høyeste andelen Vista vil få, og at andelen allerede er i ferd med å synke. Det er lite trolig at de som i dag fortsatt bruker Windows XP vil velge Windows Vista framfor Windows 7 eller noe helt annet.

På digi.no har vi sett at andelen Mac-brukere har vokst kraftig det siste året. Vi har ikke historiske tall for hele Topplisten, men andelen var i september 7,3 prosent.

Deretter følger Windows Server 2003 med 3,3 prosent, noe som trolig skyldes at den benyttes som terminalserver eller proxy for mange bedriftsbrukere.

Microsoft må denne gang sies å ha vært flinke til å få mange til å prøve Windows 7. Positiv omtale i pressen og ellers har nok også bidratt til at mange allerede bruker operativsystemet, enten i en testversjon eller i fullversjonen som er tilgjengelig for spesielle kunder av selskapet.

Andelen norske nettbrukere som i september besøkte norske nettsteder med Windows 7 var 2,13 prosent. På digi.no var derimot tallet så høyt som 14,1 prosent.

Andelen til de ulike operativsystemene blant besøkende på nettstendene som var med i TNS Metrix Topplisten i september 2009
Andelen til de ulike operativsystemene blant besøkende på nettstendene som var med i TNS Metrix Topplisten i september 2009

Dette betyr at Windows 7 allerede før lansering har langt større markedsandel på pc-er enn Linux, som ifølge tallene fra TNS Interactive ikke benyttes av mer enn 0,63 prosent av de besøkende.

Norges største nettsted, VG Nett, har ukentlig nærmere 3,5 millioner unike besøkende. Dette inkluderer også besøk er gjort med ulike nettlesere og brukerkonti på samme maskin. Hvor mange unike pc-er det er snakk om, vet vi ikke, men vi kan forsøke å gjette.

Mange husstander har i dag flere pc-er og mange har pc på jobben eller skolen i tillegg. 86 prosent av den mer enn 2,1 millioner husholdningene i Norge hadde bredbåndsabonnement i andre kvartal i år, ifølge SSB, og 88 prosent av befolkningen bruker Internett i løpet av en uke.

La oss si at det i Norge finnes tre millioner pc-er med nettilgang, som alle brukes i alle fall månedlig.

Dersom antagelsene våre stemmer, som i dette tilfellet mest kan regnes som en lek med tall, betyr dette at det finnes omtrent 19 tusen brukere som besøker norske nettsteder med en Linux-pc. Men dette tallet må altså tas med en stor klype salt.

I tallene som INMA har publisert går det også fram at knapt noen av pc-brukerne benytter en skjerm med lavere horisontal oppløsning enn 1024 piksler, mens mer enn 60 prosent har en vertikal oppløsning som er på 800 piksler eller mindre. Dette er viktig å tenke på når man designer nettsteder.

Samtlige tall fra INMA er tilgjengelige i et regneark knyttet til denne artikkelen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.