BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Flere norske piratsaker i 1998

- Etter den vellykkede kampanjen i november i fjor, kan vi vente flere norske piratsaker i 1998, sier Norges ledende piratjeger Norvald Heidel.

Eirik Rossen
5. jan. 1998 - 17:00

Heidel arbeider på heltid som piratjeger i Microsoft på nordisk basis. Fram til juli innehar han også vervet som leder for den norske BSA-komitéen (Business Software Alliance - et forbund av alle de store amerikanske programvarehusene som er sterkt engasjert i kampen mot ulovlig bruk av programvare).

Heidel sier at mesteparten av arbeidet innen BSA har dreid seg om informasjon.

- Den siste kampanjen vi kjørte i november 1997 var den sterkeste og mest virkningsfulle siden BSA ble etablert i Norge. Vi fikk inn flere tips på firmaer med uriktig antall lisenser. Dette er saker vi kommer til å arbeide videre med i løpet av våren.

Heidel vil ikke si noe om hvilke firmaer det dreier seg om. Men han vil ikke utelukke at det kan bli flere offentlige saker ut av tipsene.

- I forhold til det som er avdekket i Danmark, er det for få tips i Norge. Her i landet er det et stort misforhold mellom salg av PC-er til næringslivet og salg av lisenser til for eksempel tekstbehandlingsprogramvare, som vi må anta enhver PC vil brukes til. På den positive siden har vi registrert en dreining i holdningen til ulovlig bruk av programvare, og formodentlig vil tallene for 1997 vise en bedring i forhold til 1996. Disse tallene vil sannsynligvis offentliggjøres i mai eller juni.

Heidel sier det er et godt samarbeid mellom det lokale BSA og Secure Information Technology-initiativet til KDL.

- BSA organiserer de store, mens SIT først og fremst er innrettet mot norske leverandører. Erfaringen viser at hvis folk piratkopierer Microsoft-produkter som Windows eller Office, piratkopierer de like gjerne norske produkter som SuperOffice. Men med vårt apparat er det mye lettere for oss å avdekke ulovlige forhold. Når BSA oppdager at også andre produkter brukes ulovlig, er det vårt prinsipp å underrette disse leverandørene og samarbeide med dem, avslutter Heidel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.