FORBRUKERTEKNOLOGI

Flere norske TV-kanaler gratis på nett

Flere av de store, norske TV-kanalene er fritt tilgjengelige gjennom nettleseren. Helt uoffisielt.

21. nov. 2006 - 12:44

Nordmenn i utlandet er stadig interessert i å se norsk TV, men ikke alle er interessert i å betale for en løsning basert på satellitt-TV. Blant annet er det kjent at mange av de fastboende i Spania benytter løsninger hvor TV-sendingene overføres via Internett.

digi.no skrev tidligere i dag om at TVNorge har tatt i bruk en løsning, KooTV, som gjør det mulig for alle med Internet Explorer og en brukbar Internett-tilknytning å se selskapets TV-sendinger på PC-en. Det er foreløpig gratis å ta imot disse sendingene, og trolig taper ikke TVNorge nå på dette, siden sendingene også inkluderer reklamen som gir selskapet inntekter.

Flere lesere har tipset oss om TvNoo, en langt mer uoffisiell løsning som også benytter det samme ActiveX-tillegget som det TVNorge gjør, men som i tillegg tilbyr sendingene til NRK 1, TV2 og TV3. TvNoo har eksistert i et års tid, men er trolig ukjent for mange.

ActiveX-kontroller som KooTV, som TvNoo (og TVNorge) benytter, kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, siden de kan oppnå betydelig tilgang til brukerens system. Men McAfee vurderte i sommer KooTV og erklærte at det var fritt for spionvare.

    Les også:

Det er referanser til nettstedet MPW.no i TvNoo-løsningen, men ansvarlig for dette nettstedet, Knut Eikenes i Pedagogisk Dataforum, avviser overfor digi.no at han har noe med TvNoo å gjøre.

- Den tjenesten drives fra Kina, sier Eikenes, men legger til at han kjenner den godt. Selv står han bak TVlution.com, som er leverandør for løsningen TVNorge benytter. TVlution har til rettighetene for å tilby TVKoo i Europa. Eikenes forteller han er i kontakt med andre TV-selskaper for å tilby samme løsning som den TVNorge har tatt i bruk.

Eikesnes forteller videre at TVKoo skalerer svært godt og at én eneste server med 25 Mbps forbindelse kan betjene 25.000 brukere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.