BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere nye motorer til MySQL

Flere nye databasemotorer i åpen kildekode står klare for å plugges inn mot MySQL.

24. apr. 2006 - 15:35

Det populære svenske databaseverktøyet MySQL er bygget opp slik at det kan benytte alternative databasemotorer. Tanken bak dette er at man kan velge det som passer best i en gitt oppgave. I oppgraderingen 5.1, som kommer innen årsskiftet, vil denne egenskapen være videreutviklet slik at en applikasjon kan bytte databasemotor under kjøring.

I utgangspunktet leveres MySQL med Myisam som standard databasemotor. Mange brukere har i stedet foretrukket InnoDB fra det finske selskapet Innobase som ble kjøpt av Oracle i oktober i fjor. Oppkjøpet førte til spekulasjoner om hvorvidt MySQL ville kutte ut InnoDB som alternativ motor, men MySQL fornyet sin avtale med Oracle tidligere i år.

I dag åpner MySQL sin internasjonale brukerkonferanse i Santa Clara i California. Her vil det bli gjort rede for minst to nye databasemotorer for verktøyet. Ingen er ment å fortrenge InnoDB eller Myisam, men være alternativer for spesielle behov.

En av de nye motorene er SolidDB fra en annen finsk leverandør, Solid Information Technology. Denne motoren er under overføring til åpen kildekode for distribusjon under GPL, og er per i dag en del av blant annet HP OpenView. SolidDB vil demonstreres på brukerkonferansen som mulig plugginn til MySQL. Selskapet understreker at det ikke er utferdiget noen endelig avtale, samtidig som det sier at det ønsker å bli en del av MySQL-systemet.

En annen er Falcon som MySQL utvikler på egen hånd, og regner med å ha ferdig innen årsskiftet. Mannen bak Falcon er Jim Starkey, en kjent databaseutvikler, som MySQL fikk tak i da de kjøpte Netfrastructure i februar i år.

    Les også:

Falcon er spesielt beregnet på transaksjonsapplikasjoner som kjører på klynger, altså typiske nettsteder. MySQL understreker at satsingen på Falcon ikke innebærer noe hensikt om å hive ut InnoDB.

En annen nyhet som ventes på MySQLs brukerkonferanse er Workbench, et utviklingsverktøy med grafisk brukergrensesnitt.

Workbench bygger på åpen kildekodeverktøyet DBDesigner. Det spesielle med Workbench er at de visuelle skjemaene oppdateres automatisk også når man gjør endringer direkte i databasen. Workbench er med andre ord toveis, i motsetning til andre typiske grafiske verktøy for databaseutvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.