RESULTATERFINANS

Flere oppkjøp i vente

Analytikere i Sverige forventer ytterligere konsolidering blant internettmeglerne i Sverige etter siste ukes oppkjøp. Næringen er mer "voksen" enn Norge.

I en kommentar i det svenske børsmagasinet Ekonomi24 spås flere oppkjøp blant internettmeglerne, selv etter de to store oppkjøpene denne uken. I går meldte TeleTrade at de kjøper Aktiedirekt.com, og tidligere i uken ble det kjent at HQ.se kjøper Aktiespararna fondkommission.

Etter disse oppkjøpene gjenstår det fem meglere utenom bankenes egen nettmegling. Det er fortsatt for mange, mener Ekonomi24. Målt i omsetning blant de uavhengige er HQ.se/Aktiespararna fondkommission størst med antatt 200 millioner SEK. Nummer to er TeleTrade/Aktiedirekt med 180 millioner kroner, som begge har styrket sine posisjoner den siste uken.

Dette er en bransje der volum teller svært mye. Marginalkostnaden ved å få flere kunder er marginal, da det hovedsakelig er faste kostnader som bidrar mest på kostnadssiden. Både HQ.se og TeleTrade oppgir at volumet var for små og markedsføringskostnadene for store til å forsvare kundegrunnlaget.

Da kjøper man konkurrenten.

- Det var kjøpe eller bli kjøpt, sier sjefen i Nordiska, Lage Jonason, til Dagens Industri. Nordiska eide Aktiedrekt.com.

- Vi valgte å selge da vi hadde for lite volum til at vi kunne forsvare å drive videre på egen hånd. Det er enorme skalafordeler i internettmegling og vi valgte å selge, avslutter Jonason.

- Vi var med i diskusjonen om Aktiespararnas fondkomission, men mente at det var for dyrt. Det er absurd å sammenligne prisen på svenske internettmeglere med amerikanske og tyske der markedene er adskillig større, sier daglig leder i Nordnet, Peter Horwitz til Ekonomi24. Nordnet er ikke tilknyttet noen av de svenske bankene.

Norske Stocknet satser på Danmark før de eventuelt satser på et fotfeste i Sverige. Daglig leder i Stocknet, David Halten, sa til digitoday.no forrige uke at Danmark ligger langt etter Norge og Sverige i utviklingen på internettmegling. Nettopp derfor satser de på Danmark før Sverige.

Hvorvidt større europeiske eller amerikanske selskaper er interessert i skandinaviske selskaper er mer usikkert. Blant de europeiske nettmeglerne er det bare tyske Consors med 500 000 kunder og en børsverdi på over 40 milliarder SEK som offentlig har uttrykt interesse for skandinaviske meglere. Selskapets stigende aksjekurs, fra 100 euro i juni til 135 euro i går, er til stor nytte ved oppkjøp. Med en slik aksjekurs koster det ikke mye å trykke opp noen aksjer for å kjøpe i Skandinavia. Pga at skandinaviske internettmeglere prises vesentlig lavere enn de tyske, vil dette føre til en "innvanning" for de tyske aksjonærene.

Altså er et oppkjøp meget aksjonærvennlig for tyskerne.

Consors fikk 73 000 nye kunder i 2. kvartal og et overskudd på 180 millioner euro i 1. halvår.

Comdirect, en annen tysk gigant, har blant ryktemakerne også vært nevnt som en mulig oppkjøper i Skandinavia. Comdirect har en halv million kunder og en markedsverdi på 37 millioner euro.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.