Flere planlegger snarlig ADSL2+-lansering

Flere mindre Internett-leverandører planlegger å tilby ADSL2+ i løpet av vinteren, blant annet i Oslo.

Flere mindre Internett-leverandører planlegger å tilby ADSL2+ i løpet av vinteren, blant annet i Oslo.

Internett-aksessteknologien ADSL2+, som er en videreutvikling av vanlig ADSL, men som gir både høyere båndbredde og lengre rekkevidde, er i ferd med komme på markedet i Norge.

Fredag skrev digi.no om Hesbynett, som bare venter på leveransen av DSLAM-kort fra produsenten, før selskapet kan begynne å tilby ADSL2+ i Stavanger i forbindelse med et pilotprosjekt.

Nå viser det seg at Hesbynett er langt fra alene om å planlegge et snarlig ADSL2+-tilbud. Også Dataguard og Hålogaland Kraft har lignende planer.

Forretningsutvikler i Dataguard, Asbjørn Myklebust, forteller til digi.no at selskapet i likhet med Hesbynett venter på utstyr fra leverandøren.

- Vi tar sikte på å levere ADSL2+ i Oslo så fort modemene kommer av samlebåndet til utstyrsprodusenten. Disse er like rundt hjørnet og flere av DSLAMene våre er allerede oppgradert med ADSL2+ kort, sier Myklebust. Han forteller videre at et par av de sentralene som er klare har til sammen mer enn 40.000 DSL-linjer hengende på seg.

I tillegg til i Oslo, har Dataguard bygd ut sentraler i Sogn og Fjordane og i Buskerud, som vil kunne bygges ut for ADSL2+ hvis det viser seg at teknologien er pålitelig.

I Oslo ser Myklebust for seg en pilotperiode på minst tre måneder, med et begrenset antall brukere.

- Femti til hundre brukere er ideelt, mener Myklebust. Selv om han foreløpig ikke kan si noe om hva tjenesten vil koste, håper han på at selskapet i pilotperioden vil kunne tilby en tjeneste med inntil 25 Mb/s nedlastingshastighet og 3 Mb/s opplastingshastighet til omtrent 500 kroner.

- Det er vanskelig å si noe om prisene nå, siden vi ikke har fått testet rekkevidden for de ulike hastighetene ennå. Vi håper å kunne leverer relativt høy hastighet innen avstander på inntil 4000 meter fra sentralen. I tillegg lover teknologien lengre rekkevidder for lavere hastigheter, ifølge utstyrprodusenten helt opp til 10.000 meter, forteller Myklebust, som legger til at det er rimeligere å bygge ut for ADSL2+ enn for SHDSL, som selskapet tilbyr fra før, enten via egen utbygging eller i samarbeid med blant annet Catch.

    Les også:

- Siden ADSL2+ er basert på ADSL-teknologi, er både modemene og monteringen i sentralen rimeligere enn for SHDSL.

På nettstedet til Hålogaland Kraft, heter det at selskapet i løpet av vinteren skal teste ut ADSL 2+. Selskapet tilbyr aksesstjenester i Harstad-området.

Hvis testingen i vinter blir vellykket, lover selskapet å kunne tilby nedlastingshastigheter på over 20 Mb/s over kortere avstander i løpet av våren, innen de tettest befolkede stedene innen området selskapet dekker. Eksisterende ADSL-kunder skal kunne oppgradere til ADSL2+ uten andre kostnader enn en justering i månedsutgiften.

Til toppen