Flere samtidige operativsystemer med AMD

AMD offentliggjorde i går spesifikasjonen til selskapets virtualiserings-teknologi, Pacifica.

AMD offentliggjorde i går spesifikasjonen til selskapets virtualiserings-teknologi, Pacifica.

I forbindelse med LinuxWorld Summit, som arrangeres denne uken, annonserte AMD at selskapet har publisert den komplette spesifikasjonen til selskapets virtualiseringsteknologi, Pacifica. Løsningen skal gi bedre virtualiseringsegenskaper både i server, arbeidsstasjoner, samt stasjonære og bærbare PC-er.

AMD mener at virtualisering vil kunne nyttegjøres av både bedrifter og privatpersoner, som følge av bedre pålitelighet, sikkerhet og reduserte driftskostnader.

Pacifica vil være en utvidelse av dagens AMD64-teknologi med Direct Connect-arkitekturen. Den skal gi bedre virtualiseringsstøtte gjennom nye egenskaper i prosessorer og minnekontrolleren. Den er designet for å forbedre og utvide dagens programvarebaserte virtualiseringstilnærmingen, gjennom blant annet redusert kompleksiteten og forbedret sikkerhet. Samtidig skal Pacifica være bakoverkompatibel med dagens virtualiseringsprogramvare fra blant annet Microsoft, VMware og XenSource.

- Maskinvarebasert virtualisering i x86-plattformen åpne veien for en ny form for innovasjon, ved å gjøre plattformen mer fleksibel, sikrere og enklere å administrere, sier Martin Reynolds, Gartner Felow i Gartner, i en pressemelding.

- Både hjemmebrukere og bedriftsbrukere vil dra nytte av teknologien, som raskt vil spre seg til hele x86-markedet. Den vil endre måten vi bruker våre PC-er på, mer enn noen annen teknologi dette tiåret, mener Reynolds.

Den første utgaven Pacifica planlegges å komme i alle typer prosessorer fra AMD i første halvdel av 2006, men selskapet opplyser at forbedringer i funksjonaliteten vil introduseres i framtidige prosessorer.

Hele Pacifica-spesifikasjonen er tilgjengelig her (PDF-dokument).

Også Intel har lignende planer, og vil antagelig komme AMD i forkjøpet. Intel Virtualization Technology, tidligere kjent som Vanderpool, planlegges å introduseres i både PC-prosessorer og Itanium-prosessorer fra Intel allerede i år.

Til toppen