Flere satser på miniharddisker

Til sammen tre selskaper har annonsert at de vil komme med harddisker på større med en tikroning.

Til sammen tre selskaper har annonsert at de vil komme med harddisker på større med en tikroning.

digi.no har flere ganger tidligere skrevet om at Toshiba er ferd med å utvikle en harddisk som har en diameter på bare 0,85 tommer. Tidligere har også selskapet GS Magicstor annonsert det samme.

Denne uken har en representant for Samsung fortalt News.com at selskapet er en slik harddisk under utvikling, uten å fortelle detaljer om når den eventuelt vil bli tilgjengelig.

Harddisker i denne størrelsen er blitt ansett som en mulig konkurrent til flashminnekortene som brukes i alt fra digitalkameraer til mobiltelefoner. Selv om prisene på flashminne har falt kraftig den siste tiden, vil små harddisker med en lagringskapasitet på 4 GB være passe store og rimelige nok til å dekke behovet i blant annet kommende mobiltelefoner som lagrer musikkfiler og andre typer data.

- En liten harddisk kan lagre 4 GB med data rimeligere enn flashminne, men flashprisene synker raskt, sier Dave Reinsel, analytiker i IDC, til News.com.

Men han mener at harddiskene må kunne selges for omtrent 30 dollar per stykk for at mobiltelefonene som benytter dem skal kunne selges til andre enn spesielt interesserte. Reinsel mener at en så lav pris kan bli problematisk.

- Det kommer til å bli veldig vanskelig å tjene penger på en harddisk til 30 dollar, sier han.

Det er likevel flere ting som kan hindre omfattende bruk av harddisker i mobiltelefoner. De mp blant annet tåle store fysiske belastninger, inkludert fall i bakken, i tillegg til at de må ha lavt strømforbruk.

IDC mener at det vil selges omkring en halv million mobiltelefoner med harddisk i løpet av 2005. Tallet ventes å stige til 5,2 millioner i 2008.

Samsung lanserte allerede i september en mobiltelefon med 1,5 GB harddisk.

Til toppen