RESULTATERFINANS

Flere snuser på IBMs serveravdeling

Dell skal være blant dem.

IBM har et allsidig utvalg av x86-servere, men taper markedsandeler.
IBM har et allsidig utvalg av x86-servere, men taper markedsandeler. Bilde: IBM
21. jan. 2014 - 10:41

Det er denne uken kommet nye meldinger om at IBM kan være i ferd med å selge sin avdeling for x86-servere.

Lenovo skal ha gjennomført en due diligence av avdelingen, og noen mener at et salg kunngjøres om få uker.

Ifølge Wall Street Journal har også Dell signalisert interesse for å overta IBMs x86-serveravdeling.

De nyeste anslagene over det globale servermarkedet fra IDC og Gartner gjelder tredje kvartal i fjor, se artikkelen Ny type server i kraftig vekst.

IDC fortalte at markedet for x86-servere økte med 2,8 prosent til 9,5 milliarder dollar fra tredje kvartal 2012, mens servermarkedet generelt falt med 3,7 prosent til 12,1 milliarder dollar. Verdens største leverandør av x86-servere, HP, økte med 7,8 prosent, altså betydelig mer enn markedet. På de neste plassene falt Dell med 6,0 prosent og IBM med 18,0 prosent.

Analytikere tror IBMs x86-satsing kan være i ferd med å råtne, og at selskapet kan være opptatt av å komme seg ut før tapene blir for store.

Det er to kometer på x86-servermarkedet: Cisco som øker med 43 prosent, og den nye kategorien «ODM» som øker med 45 prosent.

ODM er større enn Cisco, med en omsetning i tredje kvartal på 783 millioner dollar mot 599 millioner dollar for Cisco. ODM står for «original device manufacturer». Det dreier seg om at aktører med mange store datasentraler, som Google, Amazon, Facebook og Rackspace, konstruerer sine egne servere, og bygger dem hos spesialiserte leverandører som Quanta, Wistron Group/Wiwynn, Inventec og Compal.

ODM utgjør 8,2 prosent av x86-servermarkedet, opp fra 5,8 prosent i tredje kvartal 2012. 80 prosent av ODM-salget går til Google, Amazon, Facebook og Rackspace.

Verken IDC eller Gartner nevner Lenovo i sine kvartalsanalyser av det globale servermarkedet. Uavhengig av et eventuelt kjøpt av IBMs x86-serveravdeling har Lenovo signalisert en kommende økt satsing på servere, også i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.