BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere spec for AMD Opteron Quad Core

AMD nærmer seg et avgjørende slag med Intel om firekjernede prosessorer.

7. feb. 2007 - 11:13

Ifølge Daily Tech har AMD sluppet flere detaljer om neste generasjon Opteron-prosessorer, med fire kjerner: Quad Core. Prosessoren har vært omtalt siden i fjor sommer. De første kommersielle eksemplarene ventes i løpet av tredje kvartal i år.

    Les også:

AMD tar sikte på å tilby firekjernet Opteron i tre hovedvarianter, for henholdsvis énveis (Opteron 1000-serien), toveis (Opteron 2000-serien) og fire- til åtteveis (Opteron 8000-serien) servere.

1000-serien er konstruert for en enklere sokkel, «Socket AM2», mens 2000 og 8000 får den utvidete «Socket F», med 1207 kontaktpunkter. Socket F brukes i dag av to- til åtteveis tokjernet Opteron: Det åpner for enkel oppgradering av eksisterende to- til åtteveis servere fra tokjernede til firekjernede prosessorer.

I 8000- og 2000-seriene får hver kjerne 512 kB med nivå to cache, i tillegg til et delt cache-område (nivå tre) på 2 MB. Prosessoren støtter tre HyperTransport-forbindelser, i første omgang bare den eldre versjon 1.0.

I begge prosessorserier vil det tilbys tre hovedmodeller, etter hvilke begrensninger det er satt på strømforbruket. «HE» – «high efficiency» – innebærer at strømforbruket begrenses til 68 watt, med klokkefrekvenser rundt 2,0 GHz. Der ytelse er viktigere enn effekt, tilbys «SE» – «special edition» – med et forbruk på opptil 120 watt og klokkefrekvens rundt 2,4 GHz til 2,6 GHz. For de kompromissvillige tilbys prosessorer på 95 watt.

1000-serien får en helt parallell konstruksjon: 512 kB nivå to cache til hver kjerne, og 2 MB felles nivå tre cache for hele prosessoren. De vil også tilbys i modeller merket HE og SE, i tillegg til standardutgaver.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.