KARRIERE

Flere står uten jobb i IT-bransjen

Etter en endeløs rekke med nye bunnrekorder, viser nye tall fra Nav at IT-ledigheten steg kraftig i desember.

For første gang siden 2003 registrerer NAV nå at ledigheten blant IT-folk vokser.
For første gang siden 2003 registrerer NAV nå at ledigheten blant IT-folk vokser.
19. des. 2008 - 09:47

Det er ingen tvil om at også IT-bransjen vil gå tøffere tider i møte, selv om NAV mener IT kan bli mindre rammet. Det skyldes at det fortsatt er et stort behov for IT og at det offentlige vil investere i nedgangstider.

Pensjonsreformen, e-handelsplattform, den digtale utvikingen i helseregionene og Altinn er gode eksempler på offentlige investeringer og IT.

Men for første gang siden forrige nedgangsperiode i 2003 peker pilen en annen vei. Fra at ledigheten har gått ned måned for måned år for år, viser desembertallene en økning på 54 flere IT-folk.

Det er nå 791 ledige IT-folk som er sju prosent opp i forhold til desember i fjor.

Hele første halvår viste en jevn nedgang i ledigheten. I juli kom en utflating og i desember ser vi altså at ledigheten har begynt å vokse.

- Vi må forvente en større ledighet i 2009, men foreløpig er det ingen dramatikk for IT-bransjen, sier underdirektør Hans Kure til digi.no.

NAVs prognoser for ledighet i 2009 er opp mot 80.000 ledige på slutten av året. Det er spesielt innen bygg og anlegg og blant ingeniører man ser en vekst i ledigheten.

IT-ingeniører er den yrkesgruppen NAV registrerer en voksende ledighet.

En annen måte å måle endring i markedet er å følge med på ledige stillinger. Det synlige tegnet er at stillinger stuper. Det har vært rekordmange ledige IT-stillinger, og i mars var det en topp. Fra april har antall stillinger skrumpet inn måned for måned.

I desember var det bare 474 ledige IT-stillinger, som er en nedgang på hele 40 prosent målt i forhold til desember i fjor.

Fra 974 ledige IT-stillinger i november i fjor, var antallet sunket med 39 prosent til 701 ledige stillinger i forrige måned.

- Alle bransjer må regne med trangere tider i 2009. Det ser ganske dystert ut akkurat nå på grunn av økonomien internasjonalt. Mange av de land som Norge handler med sliter økonomisk og vi ser en klar nedgang i byggevirksomheten, sier Kure.

IT-bransjen er fortsatt blant de næringer som har mest behov for folk. En bedriftsundersøkelse av NAV avdekket at det i mars var et behov for 3.750 stillinger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.