Flere titalls spammere arrestert

Amerikanske myndigheter har siktet flere titalls personer for ulike former for IT-kriminalitet, inkludert spam.

Amerikanske justismyndigheter har uten oppstuss arrestert eller siktet flere titalls personer de siste ukene for å ha utført kriminelle handlinger relatert søppelpost, identitetstyverier eller nettbaserte svindelforsøk.

Den amerikanske kongressen godkjente i desember i fjor en lov som gjør villedende og uredelige e-postvirksomhet ulovlig. Strafferammen er bøter og fengsel i opptil fem år.

Men ifølge News.com har loven til nå hatt liten effekt. Andelen av e-post som er spam har økt med flere prosentpoeng siden loven ble innført.

For å finne fram til spammerne, er det blitt opprettet et eget kontor med drøyt 20 etterforskere. Kontoret drives av National Cyber-Forensics and Training Alliance, en nonprofit-organisasjon som er nært knyttet til FBI.

Innsatsen, som kalles Operation Slam Spam, finansieres for en stor del av Direct Marketing Association, en handelsorganisasjon som ønsker å fremme det den ser på som lovlig bruk av markedsføring via e-post.

- Vi følte at nøkkelen til den nye loven var håndhevelse, sier H. Robert Wientzen, som inntil nylig var president for handelsorganisasjonen, til News.com.

- Vi ønsker at spammerne skal vite at spamming ikke er noe det kan gjøre helt fritt, og at de risikerer å bli straffet hvis de fortsetter.

Operation Slam Spam har bygget en egen database med kjente spammere, hentet fra

blant annet de offentlige justisorganisasjonene og fra private selskaper som etterforsker og saksøker spammere på egenhånd.

Håpet er at når flere titalls velkjente spammere blir tatt, vil resten av det amerikanske spammiljøene begynne å legge merke til dette. Til nå har mange spammere trodd at de aldri vil bli tatt.

Et problem for er det likevel at stadig mer av spamaktiviteten flyttes utenlands, ikke minst til Russland. Det antas derfor at Russland vil være kilde for de største spamproblemene de neste par årene.

Les mer om: