JUSS OG SAMFUNN

Flere tusen uten bredbånd i stor-Oslo

Bredbåndsutbygging lønner seg ikke for Telenor selv i stor-Oslo, og flere tusen må finne egne løsninger.

16. jan. 2007 - 11:39

Myndigheter har bestemt at bredbåndsutbyggingen skal være markedsdrevet og styrt av private aktører. Det innebærer at Internett-tilbydere bygger ut der det er størst befolkningsgrunnlag, for å få best mulig inntjening.

Men selv husstander i Asker og Bærum og deler av Oslo, sitter fortsatt uten bredbåndslinje.

Ifølge informasjonssjef Kjell Sollid i Telenor er det 96,5 prosent dekning i Bærum. Det innebærer at av 61 000 husstander, er det 2000 som fortsatt ikke har bredbåndslinje.

I Asker er det 850 husstander som mangler bredbånd.

Målet var å få en bredbåndsdekning på 99 prosent i Asker og 98 prosent i Bærum i løpet av 2005.

Sollid mener Telenor har dekket med sentraler på de fleste steder, men dersom det er mer enn fem kilometer fra sentralen til kunden, kan det bli dårlige signaler.

Selv om avstander kan kompenseres med lavere hastigheter, for eksempel 784 kb/s linje i stedet for 2 Mb/s, er det lite motiverende for kundene som begynner å bli lei av treg linje.

– Så lenge bredbåndsutbyggingen er markedsstyrt, har vi fått pålegg fra våre eiere om å bygge ut der det er mest hensiktsmessig, forklarer Sollid til digi.no.

Husstander uten bredbånd er dermed tvunget til å finne løsninger selv, alt fra dårlig ISDN til Internett-forbindelse via signaler fra en mottaker på taket, radiotilknytning og antenner.

I andre områder rundt Oslo er situasjonen noenlunde den samme. Det skal være rundt 98 prosent dekning i Oslo, 97 prosent i Lørenskog, 96 prosent i Oppegård, 93 prosent i Ski, 97 prosent i Nittedal og 95 prosent på Nesodden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.