BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere velger bærbar pc med AMD-prosessor

Vinner markedsandeler i det sterkest voksende markedssegmentet.

AMDs Fusion-brikker som inneholder både CPU og GPU.
AMDs Fusion-brikker som inneholder både CPU og GPU. Bilde: AMD
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2011 - 12:48

AMD kunngjorde i går at selskapet skal gjennomføre masseoppsigelser for å effektivisere driften. Samtidig er det klart at etterspørselen etter selskapets prosessorprodukter er voksende. Det gjelder ikke minst de relativt nye Fusion-brikkene for bærbare pc-er, som har integrert grafikkprosessor. AMD kaller disse for APU-er (Accelerated Processing Unit).

Ifølge analyseselskapet IDC har AMD økt sine markedsandeler betydelig i et segment av prosessormarkedet som Intel tradisjonelt har stått veldig sterkt, nemlig x86-prosessorer til bærbare pc-er. Siden stadig flere velger bærbare pc-er framfor stasjonære, er det først og fremst her den eventuelle veksten skjer.

Fra andre til tredje kvartal i år vokste AMDs andeler i markedet for prosessorer til bærbare pc-er med 2,4 prosentpoeng, til 17,6 prosent av antallet leverte prosessorer. For et år siden var andelen på 13,7 prosent. Intel har i praksis resten av markedet, siden VIA bare har en andel på 0,1 prosent.

Noe av veksten til AMD i dette segmentet skyldes nok også en dreining vekk fra de billige Atom-prosessorene til Intel, som i stor grad ble benyttet i netbook og mini-pc-er. Gjennomsnittprisen på prosessorene som ble solgt i tredjekvartal av mer enn 5 prosent høyere enn i kvartalet før.

AMDs andel i markedet for prosessorer til stasjonære pc-er faller derimot med hele 4,8 prosent i forrige kvartal. AMDs andel i dette segmentet var dermed 24,1 prosent, mens Intel, som overtok AMDs tapte andeler, oppnådde en andel på 75,8 prosent. Noe av bakgrunnen for dette kan være at AMDs nye Bulldozer-baserte prosessorer har vist seg å levere dårligere ytelse enn det mange hadde forventet.

I det lukrative segmentet for prosessorer til servere og arbeidsstasjoner er det liten bevegelse. Intel hadde i tredje kvartal 95,1 prosent markedsandel, 0,6 prosent mer enn i kvartalet før. Da er det bare smulene igjen til AMDs Opteron-prosessorer.

Totalt sett er det Intel som øker i andelen av leverte prosessorer, fra 79,3 til 80,2 prosent. AMDs andel er redusert med 0,7 prosentpoeng til 19,7, mens andelen til VIA Technologies er har blitt redusert fra 0,3 til 0,1 prosent.

Økt salg

Til tross for dystre meldinger om pc-salget, så er det vekst i leveransene av x86-prosessorer. Antallet leverte prosessorer var 6,7 prosent høyere enn i andre kvartal og 5,2 prosent høyere enn i tredje kvartal i 2010.

Dette har også ført til at omsetningen i markedet har økt betydelig. Ifølge IDC var omsetningen i tredje kvartal på 10,7 milliarder dollar, 12,2 prosent høyere enn i andre kvartal og 16,1 prosent høyere enn i tredje kvartal i fjor.

IDC melder forøvrig at selskapet har justert ned prognosene for enhetsleveransene i 2011 sett under ett, fra 9,3 prosent vekst til 7,3 prosent vekst. Bakgrunnen er først og fremst gjeldsproblemene i Europa og svak vekst i arbeidsmarkedet i USA.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.