ANALYSER

Flere velger vekk AMDs Opteron-prosessor

Intel har vunnet tilbake mye av de tapte andelene i prosessormarkedet for arbeidsstasjoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2007 - 14:18

I begynnelsen av 2006 oppnådde AMD stor suksess med salget av selskapets Opteron-prosessor til leverandører av arbeidsstasjoner. Stadig flere valgte bort Intels Xeon-prosessor til fordel for AMDs alternativ.

Siden den tid har rollene på nytt snudd. En analyse gjort av Jon Peddie Research for første kvartal i år, viser at Xeon har tatt tilbake store deler av den andelen Opteron tilkjempet seg i fjor vår.

Da Opteron var på topp, hadde prosessoren en markedsandel på mer enn 13 prosent i Windows-kompatible arbeidsstasjoner med to prosessorsokler. I første kvartal i år var andelen på 8,0 prosent.

I det totale markedet for arbeidsstasjoner, noe som også inkluderer systemer med kun én prosessorsokkel, har AMDs andel sunket fra 3,6 prosent i andre kvartal i fjor til 2,0 prosent i forrige kvartal.

Analytikeren Alex Herrera sier i en pressemelding at denne situasjonen har lagt mye press på AMD om å levere den firekjernede Barcelona-prosessoren så snart som mulig. Samtidig må den ha høyere ytelse enn Intels prosessorer.

Flere analytikere mener at AMD kan komme til å utsette lanseringen av Barcelona fra juni/juli til september/oktober. En slik utsettelse ventes å få ytterligere negativ effekt for AMDs markedsandeler, ikke minst i servermarkedet hvor firekjernede prosesser enklest kan utnyttes.

Veksten i markedet er fortsatt stor, men likevel noe lavere enn den årlige veksten på 25 til 35 prosent som man opplevde overgangen fra 2005 til 2006.

I første kvartal i år ble det levert 674.000 arbeidsstasjoner globalt, noe som er 15,2 prosent mer enn i samme kvartal i år. Også omsetningen steg med omtrent 15 prosent til cirka 1,7 milliarder dollar, siden den gjennomsnittlige utsalgsprisen ikke har endret seg nevneverdig det siste året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.