JUSS OG SAMFUNN

Flere vil slettes fra Google

Men selskapet trenger tid til å få ordningene på plass.

Privatpersoner har i EØS-området rett til å få slettet visse søkeresultater om seg selv fra Google og andre søketjenester. Men forespørslene må behandles nøye i hvert enkelt tilfelle.
Privatpersoner har i EØS-området rett til å få slettet visse søkeresultater om seg selv fra Google og andre søketjenester. Men forespørslene må behandles nøye i hvert enkelt tilfelle. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. mai 2014 - 10:28

EU-domstolens kjennelse om at Google må behandle alle forespørsler fra privatpersoner om sletting av enkeltlenker i resultatene for søk etter deres navn, har oppmuntret flere til å søke. Dette skriver BBC News.

Ifølge den britiske nyhetstjenesten har en tidligere politiker som søker gjenvalg bedt om at lenker til en artikkel om hans tidligere atferd som politiker, blir slettet. En man dømt for besittelse av barnepornografi, skal ha bedt om at lenker til sider som omtaler domen, blir slettet. Dessuten skal en lege ha bedt om at negativ omtale fra pasienter, slettes fra resultatene.

Hvor stor mulighet disse har til å få slettet disse lenkene fra søkeresultatene, kan diskuteres. Retten gjelder bare dersom informasjonen framstår som utilstrekkelig, irrelevant eller utdatert, eller overdreven i forhold til formålene for behandlingen av dataene eller i lys av tiden som har gått. Det slike vurderinger Google og andre søkemotorer må gjøre framover.

Ifølge The Guardian skal Google ha mottatt flere hundre tilsvarende henvendelser de siste dagene.

DR.dk skriver at Britta Thomsen, et dansk medlem av Europaparlamentet, er blant disse. Hun ønsker å få slettet lenker til falske påstander om at hun har gjennomført en kjønnsskifteoperasjon.

Det gjenstår fortsatt for Google å lage et system for behandlingen av henvendelsene. Til TheNextWeb uttaler selskapet at kjennelsen har betydelige konsekvenser for hvordan selskapet behandler forespørsler om sletting av søketreff.

– Dette er logistikkmessig komplisert, ikke minst på grunn av alle språkene som er involvert og behovet for nøye gjennomgang. Så snart vi har tenkt gjennom nøyaktig hvordan dette vil fungere – noe som kan ta flere uker – vil vi fortelle brukerne våre om det.

Men til Wall Street Journal sier tyske personvernmyndigheter Google har lovet at det skal ta kortere tid.

– De lovet å komme opp med en prosess innen to uker for registrering av klager fra brukerne, sier Ulrich Kühn ved datatilsynet i Hamburg.

– Tilsvarende teknisk prosessering finnes allerede hos Google i Tyskland, så vi er sikre på at de vil greie å tilpasse dette innen den tidsrammen, sier Kühn til Wall Street Journal.

Det Kühn her viser til, er systemer for sletting av lenker til piratkopiert materiale og juridiske personvernkrenkelser. Noe annet er det å vurdere om personinformasjon er for eksempel utdatert eller irrelevant. Google, men også andre søketjenester som indekserer tredjepartsinnhold, må nå etablere teknologi og enheter som kan behandle slike forespørsler fra personer i alle EØS-landene. De må dessuten kunne vurdere innhold skrevet på nær sagt ethvert språk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.