Flere vil utfordre Opera på mobilen

Opera kan få konkurranse fra flere aktører i kampen om å være favorittnettleser på mobilen.

Flere vil utfordre Opera på mobilen

Opera kan få konkurranse fra flere aktører i kampen om å være favorittnettleser på mobilen.

Opera Software tjener i dag gode penger ved at selskapet nettlesere for mobiltelefoner, Opera Mobile og Opera Mini, stort sett er overlegne de øvrige mobilnettleserne på markedet. I dag er det stort sett bare Googles, Nokias og Apples webkitbaserte nettlesere som utfordrer Opera. Men ingen av disse tre er tilgjengelige for på tvers av flere programvareplattformer.

Blant annet leveres mange Windows Mobile-baserte mobiltelefoner med en Opera-nettleser, fordi mobilleverandøren eller -operatøren ikke mener at dagens utgave av Internet Explorer for Windows Mobile er tilstrekkelig.

Men mye tyder på at denne situasjonen ikke kommer til å vare så lenge.

Allerede i år skal Microsoft komme med en versjon av IE for Windows Mobile som er en betydelig oppgradering i forhold til dagens versjon, selv om den kommende utgaven er basert på presentasjonsmotoren til IE6, med de svakheter denne bærer med seg.

I tillegg tyder alt på at Mozilla vil komme med en Firefox-utgave for mobiler i løpet av 2009. Denne har kodenavnet Fennec. Mozilla er i ferd med å lage en versjon av JavaScript-motoren TraceMonkey for ARM-baserte prosessorer, en arkitektur som benyttes i mange mobiltelefoner. I et blogginnlegg presiserer Mitchell Snyder, styreleder i Mozilla, at Mozilla skal ha et effektivt produkt for mobilmarkedet i god tid før 2010.

Som om det ikke er nok med dette, har det også dukket opp en nykommer på banen.

Skyfire, som digi.no skrev om i januar i år, har nå sluppet en ny betaversjon av nettleseren med samme navn. I motsetning til den første versjonen, er den nye betaversjonen, versjon 0.8, tilgjengelig for alle med et amerikansk mobilnummer. I første omgang er bare en Windows Mobile-utgave tilgjengelig, En ny Symbian S60-versjon skal være rett rundt hjørnet, men den forrige betaversjonen (0.6) er fortsatt tilgjengelig.

Skyfire skal ifølge selskapet ha like god støtte for teknologier som Ajax, Flash, Quicktime og Windows Media som PC-baserte nettlesere. Dette skal gi brukerne en bedre opplevelsen når de besøker nettsteder som MySpace, Facebook, YouTube og ESPN, hevder selskapet.

Den nye betaversjonen inkluderer blant annet «Super Bar», et kombinert adresse- og søkefelt med støtte for autokomplettering, slik at brukerne raskere skal kunne finne det de leter etter.

Til toppen