SIKKERHET

Flere virksomheter rammet av dataangrepet i juli

Flere norske virksomheter ble i tillegg til tolv departementer utsatt for et hackerangrep i juli, ifølge NSM. Direktoratet har avdekket flere svakheter.

NSM-direktør Sofie Nystrøm.
NSM-direktør Sofie Nystrøm. Foto: Marius B. Jørgenrud
22. aug. 2023 - 11:49

Rundt tjue norske selskaper ble rammet av angrepet som ble kjent i juli, bekrefter direktør Sofie Nystrøm i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overfor Dagens Næringsliv. Hun ikke vil si om de er offentlige eller private.

24. juli ble det kjent at tolv departementer var rammet av et hackerangrepet, der hackere hadde tilgang til en IKT-plattform brukt i regjeringsapparatet i minst to måneder, fra april til juli i år.

– Først og fremst er det veldig mange som er sårbare, hvis vi tar det store perspektivet først. Og så er det andre virksomheter som også er kompromittert, sier Nystrøm.

Hackerne utnyttet en svakhet som ikke er kjent for sikkerhetsmiljøene fra før, og som benyttes av avanserte aktører for målrettet hackingvirksomhet.

Tilgangen hackerne skaffet seg, ble brukt for å få tilgang til flere virksomheter enn det som hittil har vært kjent, skriver DN. Nystrøm sier at de forventer flere angrep, både nasjonalt og internasjonalt.

Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt, skriver Kripos-sjef Kristin Kvigne i en rapport om cyberkriminalitet.
Les også

Utropstegn ved KI i rapport om cyberkriminalitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.