Flertallet velger nå bærbare PCer

Salget av bærbare PCer vil i fjerde kvartal overstige stasjonære, spår IDC. Her er årsakene:

Salget av bærbare PCer vil i fjerde kvartal overstige stasjonære, spår IDC. Her er årsakene:

Prisen på av bærbare PCer har rast kraftig de siste årene og du får nå fullt brukbare maskiner til vanlig kontorbruk for 7-8000 kroner. Dette har løftet salget til nye høyder.

Nå spår IDC-analytiker Anders Elbak et gjennombrudd: I fjerde kvartal vil det for første gang bli solgt flere bærbare PCer enn stasjonære PCer i Norge.

- I fjerde kvartal vil bærebare overstige stasjonære - vi tror det blir solgt 35.000 stasjonære og 40.000 bærbare i Norge i fjerde kvartal, forteller Elbak til digi.no.

Elbak påpeker at prisfallet er den drivende faktoren og regnestykket er hyggeligere enn mange i utgangspunktet får med seg.

- Mange tenker ikke på at man jo får med skjerm på kjøpet når man velger en bærbar PC. Hvis man kjøper en stasjonær PC, må man kanskje kjøpe en ny skjerm og en LCD-skjerm øker prisen med 2-3000 kroner, påpeker Elbak overfor digi.no.

digi.no spør Elbak om hvilke andre grunner det eventuelt finnes for å velge en stasjonær maskin over en billig og mindre plasskrevende bærbar.

- De aller tyngste brukerne og de privatbrukere som spiller dataspill vil nok fortsatt velge stasjonære maskiner. Stasjonære maskiner er også fremdeles litt billigere, noe som gjør at særlig en del av de største bedriftene som skal kjøpe tusenvis av maskiner velger stasjonære, forteller Elbak.

Han påpeker at bærbare dog har to utfordringer som ikke synes på prislappen.

- Slitesterkheten har blitt veldig bra, men det er ikke til å unngå skader når hundrevis av ansatte transporterer med seg bærbare maskiner over alt og i alle situasjoner. Bærbare PCer skaper også større sikkerhetsutfordringer fordi de kobles til andre og ikke-sikrede nettverk, påpeker Elbak.

Til toppen