Flom av angrep på norske nettbanker

Etter at de første forsøkene lykkes i fjor, hamrer hackere løs på de norske nettbankene, røper DnB.

Flom av angrep på norske nettbanker

I desember i fjor lykkes svindlere for første gang å rane norske nettbanker. Andelen nettbankran som har lykkes, er ikke spesielt høy. Likevel, og trass i skjerpede sikkerhetstiltak fra bankene, har et tjuetalls kontoer blitt tappet for om lag 600.000 kroner.

Politiet har pågrepet helerne som stilte sine kontoer til disposisjon for ranerne, men sliter med å finne bakmennene: Sporene leder til Russland og Ukraina, skrev digi.no i går.

    Les også:

Norges største bank, DnB Nor, er blant dem som har opplevd digitale ran og ransforsøk, til tross for at de etter de første angrepene innført skjerpede sikkerhetstiltak.

Banken tilbyr sine kunder å laste ned gratis antivirusprogram fra Norman for på den måten å sikre seg mot angrep. I tillegg har DnB Nor innført en ordning der hver betaling må godkjennes med et nytt engangspassord.

– Vi merker en mangedobling i forsøk på nettbanksvindling etter at dette ble gjort kjent i desember i fjor, sier informasjonsrådgiver Marit Giske til digi.no.

I alt 1,3 millioner kroner er blitt forsøkt svindlet bare hos DnB Nor. Bankenes sikkerhetssystemer fanget opp det meste. Likevel er fire kunder rammet, med et samlet tap på 175.000 kroner. En konto ble tappet for 70.000 kroner, forteller Giske.

Giske har følgende råd til brukere av nettbank: Vis årvåkenhet mens man er i nettbanken, og sjekk nøyaktig beløp og mottaker. Ikke godkjenn beløp til en ukjent mottaker. Ellers anbefaler Giske at man skygger unna tvilsomme nettsteder, og ikke laster ned programmer fra ukjent opphav.

– Etter at pengestrømmen har flyttet seg til elektroniske kanaler, merker vi at det er blitt et kappløp mellom de kriminelle på stadig nye og mer utspekulerte metoder i hvordan de kan tappe uskyldige kunder, sier hun.

Giske presiserer at kundene uansett vil få dekket tapene, og at banken hele tiden vurderer nye sikkerhetstiltak for å bekjempe organisert kriminalitet.

Les mer om: