Abonner

Flom av falske apps til Android og iOS

Villeder brukerne ved hjelp av kjente produktnavn.

Noen av applikasjonene Rovio MobIle Ltd har publisert i Android Market. Samtlige er nå fjernet.
Noen av applikasjonene Rovio MobIle Ltd har publisert i Android Market. Samtlige er nå fjernet. Bilde: Android Police/Flickr

Det å lokke smartmobil- og nettbrettbrukere til å installere feil applikasjon, ser nå ut til å være en ny gylden mulighet for utviklere og virksomheter som ikke er oppfinnsomme nok til å komme opp med noe eget.

The Guardian skriver at Apple nylig har fjernet flere applikasjoner og spill fra App Store etter at det ble oppdaget at disse har vært uoffisielle kopier av populære titler, laget av noen som ønsker en del av inntektsstrømmen. Kopiene har selvfølgelig ikke blitt tilbudt gratis. Ifølge TechCrunch skal enkelte av titlene ha kommet høy opp på listene over mest solgte applikasjoner eller spill.

Et konkret eksempel på dette er spillet «Plants vs. Zombie» laget av Anton Sinelnikov. Dette er en kopi av «Plants vs. Zombies» laget av PopCat Games. Dette og flere andre spill laget av blant annet Sinelnikov, skal nå være fjernet av Apple.

Disse tilfellene handler ikke om ondsinnet programvare, men om brudd på opphavsrett og kanskje også å narre brukerne til å kjøpe et dårligere produkt enn de egentlig er ute etter.

Samtidig har det ifølge The Guardian oppstått en debatt om hvordan Apple håndhever reglene for utgivelser via App Store. Selskapet er relativt strenge når det gjelder visse typer innhold, men anklages for å se gjennom fingrene når det gjelder krenkelse av opphavsrett. I stedet overlates dette angivelig til rettighetseierne å finne ut av.

Kritikken rettes ikke bare mot Apple. Lite tyder på at Google gjør noe mer for å hindre tilsvarende utgivelser.

Nettstedet Android Police advarer i en Google+-melding mot utgivelser fra to utgivere, Rovio MobiIe Ltd og Official Android App. Den førstnevnte navnet er til forveksling likt Rovio Entertainment LTD, som er kjent for spillet Angry Birds.

Ifølge Android Police har disse to utgitt en mengde spill og andre applikasjoner med titler som Jetpack Joyride, Madden NFL 12, Pinterest, Temple Run Free, SpeedRacer - Final Death Match og ikke minst Angry Chicken. Disse betegnes som søppelvare av Android Police, uten at det spesifiseres hvordan de opptrer.

Google opplyser til SecurityNewsDaily.com at selv om de aktuelle applikasjonene utgir seg for å være legitime Android-applikasjoner, inneholder de ikke skadevære. De gjør ingenting for å skade brukerne telefoner eller omgår tillatelsene brukeren har gitt dem under installasjonen. Google har likevel slettet Android Market-kontoene til de to utgiverne og dermed samtlige applikasjoner og spill som disse har utgitt.

SecurityNewsDaily.com skriver at brukere som har gitt sine tilbakemeldinger i Android Market om noen av de aktuelle spillene, har blant annet klaget over de ikke får brukt spillet før de har fylt ut en mengde brukerundersøkelser og lignende. Trolig benytter applikasjonene seg også av aggressive annonsevisninger.

Les mer om: