Flom slo ut datasenter

Mediehus hardt rammet.

Flom slo ut datasenter
Det er flom i deler av Østlandet. Det har rammet mediekonsernet Amedia sitt datasenter på Kjeller utenfor Lillestrøm. NB! Bildet er ikke fra dagens flom. Bilde: Joakim S. Enger, ANB/All Over Press

Lokalavis-giganten Amedia, tidligere A-pressen og Edda Media, har hatt store problemer på grunn av flommen på Østlandet.

Selskapet har nemlig samlet IT-driften i en sentral på Kjeller utenfor Lillestrøm. Hele IT-systemet til mediekonsernet og deres rundt 50 lokalaviser er dermed rammet. Blant annet er e-posten, telefonsystemet og nettforbindelsene til alle selskapets aviser satt ut av spill.

Nettavisene til Amedia er stor sett fungerende, men har hverken telefon eller e-post fungerer. I Bergensavisen har de, i likhet med en rekke andre Amedia-aviser, opprettet gmail-kontoer for å holde kontakten med omverdenen.

– Vi har fått en vannlekkasje i kjelleretasjen i Roseveien. Der ligger sentral infrastruktur i forhold til strømførende kretser. Det betyr at strømmen er slått ut av en oversvømmelse som har vært stor, sier teknologidirektør Tom Lekang i Amedia til fagbladet Journalisten.

Faktisk er situasjonen så ille at flere av avisene til Amedia ikke kommer ut torsdag. E24 har vært i kontakt med redaktøren i Rana Blad, Kirsti M. Nielsen, som sier til økonominettavisen at Akk«urat slik det er nå, får vi ikke laget avis til i morgen i det hele tatt».

– Dette er ganske ille. Det er ikke noe kjekt å være redaktør i dag. Vi produserer saker og lager bilder i andre programmer, og om man får systemene opp og gå snart skal vi rekke å lage et fullverdig redaksjonelt for våre lesere til i morgen. Annonnsemessig tror jeg vi allerede må innrømme at vi ikke klarer å lage en fullverdig avis til torsdag, sier redaktøren til E24.

Det har ikke lyktes digi.no å få kontakt med Amedias kommunikasjonsdirektør Stig Finslo onsdag ettermiddag. Til E24 sier han imidlertid at en transformator ble slått ut som følge av flommen. Dette gjorde at strømmen gikk, men at en feil gjorde at back-up-systemet ikke slo inn.

Strømbruddet gjorde at flere kommunikasjonsstyringskort i datasystemet ble svidd av.

- Kort sagt sviktet både vår hovedløsning og back-upen. Vi jobber nå med å få byttet ut kortene, og alt skal være opp og gå igjen innen kort tid, sier Finslo til E24.

Saken blir oppdatert så snart vi får mer informasjon. Har du tips –send det til tips@digi.no.

    Les også:

Les mer om: