Flunkende ny Intel-fabrikk ligger brakk

Holdes stengt grunnet svikt i pc-salget.

Flunkende ny Intel-fabrikk ligger brakk
Intels hypermoderne anlegg for brikkeproduksjon i Arizona ligger brakk inntil videre. Bilde:

Intel skulle investere over 30 milliarder kroner i en ny, toppmoderne brikkefabrikk ved byen Chandler i den amerikanske delstaten Arizona.

Fab 42 som anlegget heter sto ferdig oppført i fjor. Dette er beskrevet som en av verdens største byggeprosjekter de siste årene.

Her var det meningen å starte produksjon av prosessorer med selskapets mest avanserte 14 nanometers prosessteknologi innen utgangen av 2013.

Men Intel vegrer seg for å ta i bruk anlegget, som nå ligger brakk. Uten verken ansatte eller nødvendig produksjonsutstyr.

Dørene holdes stengt på grunn av det sviktende pc-salget. Det bekrefter brikkegiganten overfor nyhetsbyrået Bloomberg.

Gjennom fjoråret falt pc-leveransene globalt med rundt 10 prosent, den verste nedturen i bransjen i moderne tid. Analyseselskapet IDC venter ytterligere reduksjon på 3,8 prosent i år.

USAs president Barack Obama studerer en silisiumwafer hos Intel.
USAs president Barack Obama studerer en silisiumwafer hos Intel. Bilde: The White House

Da byggingen ble kunngjort for tre år siden, brukte USAs president Barack Obama planene for alt de var verdt. Dette skulle være et eksempel til etterfølgelse i det å bringe produksjon tilbake til Amerika og skape sårt tiltrengte arbeidsplasser.

De 1.000 stillingene fabrikken skulle føre med seg er imidlertid skapt, men arbeidet utføres ved Intels øvrige anlegg i Chandler. De har halvlederfabrikker også i delstatene Oregon og New Mexico, samt i Irland og Israel.

En talsmann for selskapet bedyrer ifølge Bloomberg at den totale produksjonskapasiteten ikke blir skadelidende som følge av beslutningen om å vente med å ta i bruk Fab 42.

    Les også: