TELEKOM

Fly-bredbånd er klart, men utsettes

- Det blir gratis eller nesten gratis, sier Norwegian om tilbudet.

15. okt. 2009 - 08:42

Flyselskapet Norwegian fortalte tidligere i år at de fra og med fjerde kvartal ville tilby passasjerene bredbånd ombord.

    Les også:

De er nå klare for å lansere tilbudet, og har faktisk vært det en stund. Likevel vil det ennå gå noe tid får du kan surfe trådløst under deres ruter.

- Det som mangler er de formelle godkjennelsene fra europeiske luftfartsmyndigheter, EASA, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik til digi.no.

I tillegg må også norske myndigheter godkjenne bruken, men Norwegian regner med at det vil gå raskt straks EASA har bestemt seg.

- Vi forventer å lansere på nyåret, sier Skånvik.

Det har lenge vært uklart hva slags prisnivå selskapet vil legge seg på for tilgang til fly-bredbåndet. Her har Norwegian en hyggelig nyhet.

- Pris er ikke endelig fastsatt, men det skal ikke koste mer i fly enn på bakken. Fullprisbetalende vil nok få det inkludert i billettprisen.

- Gratis eller nesten gratis, med andre ord. Det vi vil tjene penger på er jo tilleggsprodukter kundene kan velge å kjøpe (eller la vær), fortsetter kommunikasjonsdirektøren.

- Mest populært på korte strekninger
- Hvor mange fly skal dere tilby dette i, og på hvilke strekninger?

- Vi skal tilby bredbånd i alle 800 maskinene. Flyene går over hele Europa og innland Norge så det er ikke øremerket noen spesielle strekninger. Men det vi vet er at bredbånd faktisk er mest populært på korte strekninger.

«Like raskt som på bakken»

Datahastigheten vil ifølge Norwegian kunne variere, avhengig av faktorer som værforhold, høyde og posisjon til flyet, samt antallet brukere.

På nærmere spørsmål om hastighet, og om kapasiteten vil være like høy opp som ned, altså om forbindelsen er såkalt symmertrisk eller assymetrisk, sier Skånvik følgende:

- Jeg vil ikke binde meg til eksakt hastighet for den enkelte, men bredbåndet i flyet skal være like raskt som på bakket og du skal kunne bruke det på samme måte.

Utstyrsleverandøren, amerikanske Row 44, opplyser at deres satellittbaserte løsning gir en gjennomsnittshastighet på 30 Mbit/s. Tilgangen distribueres gjennom WLAN ombord i flyene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.