TELEKOM

– Fly-bredbånd tar av i år

Venter en vekst på godt over tusen prosent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juli 2010 - 12:18

Mens bredbåndstjenester i fly må sies å ha vært temmelig på prøvestadiet til nå, spår analyseselskapet In-Stat at bruken av denne typen tjenester virkelig vil ta av i år.

Ifølge analyseselskapet var omsetningen av slike tjenester i 2009 på under 7 millioner dollar totalt. I år ventes omsetningen å nå 95 millioner dollar.

Samtidig sier Frank Dickson, forskningssjef i In-Stat, i en pressemelding at den gjennomsnittlig prisen per tilkobling ventes å gå ned som følge av nye forhandlinger mellom flyselskapene og roamingpartnere.

In-Stat mener at ved utgangen av 2010 vil det finnes 2000 fly med innebygd WLAN-sone som passasjerene kan knytte pc-en eller mobilen sin til. I 2008 av antall noen få dusin.

In-Stat skriver i en rapport at gjennomsnittsprisen for bruk av bredbånd ombord i fly ventes å bli redusert med 24 prosent fra 2010 til 2014. I 2012 venter analyseselskapet at mer enn 76 millioner passasjerer vil benytte seg av et slikt tilbud.

Aircell er for tiden den ledende leverandøren av bredbåndstjenester for fly. Selskapet leverer tjenester til mer enn 950 fly som eies av blant annet Air Canada, Air Tran, Alaska Airways, American Airlines, Continental Airways, Delta Airways, Frontier Airways, United Airlines, US Airways og Virgin America. En oversikt over priser og hvor mange klargjorte fly de enkelte selskapene hadde ved utgangen av april, finnes her.

Andre aktører i dette markedet er OnAir, som samarbeider med blant annet British Airways og Oman Air, og Panasonic Avionics, som samarbeider med blant annet Lufthansa og Virgin Atlantic Airways.

Norwegian Air Shuttle kunngjorde i fjor et samarbeid med Row 44 om å tilby Internett-aksess ombord i selskapets fly innen utgangen av 2009, men lanseringen av denne tjenesten har blitt utsatt i påvente av formell godkjennelse fra europeiske luftfartsmyndigheter, EASA.

Til Businessweek.com sier Gregg Fialcowitz, administrerende direktør i Row 44, at både Norwegian og sørafrikanske Mango Airlines vil lansere tjenesten den kommende høsten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.