RESULTATERFINANS

«Flying start» for ny HP-sjef

Utmerkede kvartalstall og utsikter hever aksjen. Leo Apotheker har grunn til å smile.

Cathie Lesjak loset HP gjennom den vanskelige tiden etter Mark Hurds avgang. Hun fortjenertakknemligheten som Leo Apotheker her gir uttrykk for.
Cathie Lesjak loset HP gjennom den vanskelige tiden etter Mark Hurds avgang. Hun fortjenertakknemligheten som Leo Apotheker her gir uttrykk for. Bilde: HP News
23. nov. 2010 - 10:42

Leo Apotheker viste seg i går offentlig i USA for første gang siden han 1. november formelt overtok som toppsjef i HP, verdens største IT-selskap målt i omsetning. Anledningen var HPs tall for kvartalet fram til 31. oktober, det fjerde i selskapets regnskapsår.

Apotheker har vært etterlyst av Oracle som vitne i rettsbehandlingen av et søksmål mot SAP, for tyveri av materiale under opphavsrettsvern i perioden mens Apotheker var toppsjef der. Rettssaken startet 1. november.

HP-sjefen kommenterte ikke den mislykkede stevningen – etter loven må den overrekkes personlig til Apotheker mens han befinner seg i California – men forklarte at han de siste ukene har beveget seg «fra California til Massachusetts og Tyskland til Singapore, med mange stopp innimellom».

Da forrige toppsjef Mark Hurd ble presset ut av HP 6. august, tok finansdirektør Cathie Lesjak over som «interim CEO». Kvartalstallene viser at hun har lykkes, og at Apotheker får et utmerket utgangspunkt for sin videre gjerning.

Sammenliknet med oktoberkvartalet i fjor økte omsetningen med 8 prosent til 33,3 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt økte med 5 prosent til 2,5 milliarder dollar. Overskuddet per aksje økte med 11 prosent til 1,10 dollar.

Alle tall er over det analytikerne hadde ventet. Da selskapet i tillegg uttrykte seg troverdig optimistisk om inneværende kvartal, steg aksjen fra 43,25 dollar til 44,62 dollar etter børsens stengetid. De siste månedene mens Hurd var toppsjef, lå kursen stort sett rundt 46 dollar, så det er fortsatt litt igjen før det gamle nivået gjenopprettes.

Innen de ulike forretningsområder gikk det slik, sammenliknet med fjerde kvartal i forrige regnskapsår:

Det mest oppsiktsvekkende er den solide framgangen innen omsetning og driftsresultat for servere og lagring, at driftsresultatet innen pc-er er økt så kraftig, og at HP har greid å øke skriveromsetningen med 8,4 prosent. At HP tjente 23,5 prosent mer på å øke pc-leveransene med bare 2 prosent sier litt om hvordan selskap har arbeidet med sine marginer. Ellers står omsetningen innen tjenester stille, men driftsresultatet er langt bedre enn for et år siden.

Apotheker var nølende i sine kommentarer, for så vidt ikke uventet. Han sa HP må investere mer innen forskning og programvare, og at de ansatte fortjener enn lønnsheving.

Tallene for oktoberkvartalet viser investeringer i forskning på 814 millioner dollar, 16 prosent over nivået fra samme kvartal i fjor.

Lesjak understreket at HP ikke har opplevd de samme utfordringene knyttet til offentlig sektor i oktober som Cisco. Hun tror HP fint vil greie å omsette for et sted mellom 32,8 milliarder dollar og 33,0 milliarder dollar i inneværende kvartal.

Analytikerne legger vekt på at den vanskelige overgangen til ny toppsjef ikke ser ut til å ha svekket HP, og at HPs opptreden er sterk og tillitvekkende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.