Flykabin og cockpit kan videoovervåkes fra bakken

Qualcomm har demonstrert et system som bruker Globalstar-satellitter til blant annet å videoovervåke flyinteriører fra bakken i sanntid.

Qualcomm er spesialist innen data- og trådløs kommunikasjon. I San Diego mandag demonstrerte det et system det refererer til som MDSS (antakelig "mobile data satellite service"), med observatører både på bakken og ombord i et fly. Systemet har vært under utvikling i to år, og er i ferd med å sertifiseres av de amerikanske luftfartsmyndighetene FAA. Den opprinnelige tanken var å bruke det som plattform for tjenester overfor passasjerene. Det ble fort klart, ifølge Qualcomm, at en mer vesentlig anvendelse er innen flysikkerhet.

Etter terrorangrepene 11. september betraktes flysikkerhet som den primære anvendelse. Systemet støtter blant annet:

  • video- og lydovervåkning av cockpit og kabin, med overføring til bakken i sanntid, og fjernkontroll av mikrofoner og kameraer
  • kontinuerlig overføring til bakken av all data som genereres i løpet av flyturen, blant annet det som også registreres av de såkalte "svarte boksene"
  • dedikerte talekanaler for sikkerhetspersonell i kabinen til både bakken og cockpit

Systemet kombinerer Qualcomms egen CDMA-teknologi for trådløst digitalt samband, og de 48 satellittene i Globalstar-systemet. Hastigheten er foreløpig begrenset til 128 kb/s, men tenkes utvidet til 600 kb/s. Utstyret ombord i flyet veier mindre enn 25 kilogram, og er konstruert slik at det fungerer også utenfor trykkområdet. Det retter seg etter kjente krav fra de amerikanske sambandsmyndighetene FCC.

Demonstrasjonen av systemet omfattet videoovervåkning til bakken, tale mellom bakke og fly, og visning av kabinovervåkning på skjermen til kopiloten.

(Bildet til denne artikkelen er en illustrasjonsfoto fra SAS, fra cockpit i en MD80.)
Til toppen