Flyter av sensitiv olje-info på nettet

Statoil bekymret.

Dagbladet har avdekket at flere underleverandører til Statoil har sikret sine data svært dårlig. Nå er oljegiganten bekymret.
Dagbladet har avdekket at flere underleverandører til Statoil har sikret sine data svært dårlig. Nå er oljegiganten bekymret. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
9. des. 2013 - 07:58

Oslo (NTB): På flere åpne servere ligger detaljerte dokumenter med sensitiv informasjon om norsk oljebransje. Statoil er bekymret.

Dagbladet har funnet til sammen fem åpne og søkbare servere med detaljerte, tekniske dokumenter vedrørende aktivitet på norsk sokkel. Dokumentene er dermed tilgjengelig på internett, og i prinsippet kan hvem som helst åpne og lese dem, skriver avisen.

Eierne av serverne er underleverandører eller konsulenter for store oljeselskaper som opererer i Nordsjøen. Statoil er ett av selskapene som er berørt av sikkerhetsbristen.

– Vi synes dette er svært bekymringsfullt. Vi har samme forventninger til sikkerheten hos våre underleverandører som oss selv, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil.

På serverne ligger det blant annet detaljert informasjon om styringssystemer på ulike installasjoner i Nordsjøen, samt programvare, passord, tekniske tegninger og inngående informasjon om oljerør, ventiler og instrumenteringsløsninger.

Av hensyn til sikkerhet og beredskap, ber Petroleumstilsynet bransjen sikre at sensitiv informasjon ikke kommer på avveie. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.