Flytter pc-bussen til mobilen

Mobile PCI Express skal gi raskere smartmobiler og nettbrett.

Flytter pc-bussen til mobilen
Smartmobiler som denne Xperia V-modellen fra Sony, kan i framtiden bli utstyrt med et I/O-system som i dag brukes mest i pc-er og servere. Bilde: Sony. Fotofikling: digi.no

PCI Express (PCIe) er en teknologi som brukes av alle moderne pc-er til å koble sammen prosessor og minne med mer eksterne komponenter som lagringsenheter, skjermkort og nettverksadapter.

Nå kan versjon av teknologien også komme i smartmobiler og nettbrett. Den første Mobile PCI Express-spesifikasjonen (M-PCIe) ventes å bli tilgjengelig i begynnelsen av neste kvartal.

I praksis skal PCI Express-arkitekturen kunne kjøres på toppen av M-PHY-teknologien til MIPI Alliance, en organisasjon etablert av blant annet ARM og Intel for å definerer og fremme åpne spesifikasjoner for grensesnittene inne i mobile enheter.

Ifølge PCI-SIG og MIPI Alliance skal M-PCIe være en skalerbar løsning med lavt strømforbruk som kan sikre internoperabilitet og ensartet brukeropplevelse på tvers av flere enheter.

– M-PCIe tilbyr den nødvendige arkitekturen til å støtte framskritt innen nettbrett og smartmobiler npr de tar rollen som primære databehandlingsenheter, sier Al Yanes, formann og president i PCI-SIG, i en pressemelding.

– Mobilmarkedet utvikler seg raskt. Det samme gjør forbrukernes forventninger, med vekt på laveffekt med økt ytelse for bedre brukeropplevelser, sier Yanes.

Eksempler på hvor grensesnittene spesifisert av MIPI Alliance kan brukes i en mobil enhet.
Eksempler på hvor grensesnittene spesifisert av MIPI Alliance kan brukes i en mobil enhet. Bilde: MPIP Alliace

Ifølge Joel Huloux, styreformann i MIPI Alliance, vil M-PCIe kunne bidra til en kraftig reduksjon i tiden enhetsleverandørene må bruke på produktutvikling og validering. M-PCIe skal også være egnet for ekstra slanke pc-er.

M-PCIe er basert på PCIe 3.0 Base-spesifikasjonen. I første omgang er det ventet at teknologien vil bli brukt sammen med høy-ytelses, trådløs kommunikasjon i håndholdte enheter.

Den første kommersielt tilgjengelige M-PCIe-designen ble gjort tilgjengelig av Cadence Design Systems i forrige uke.

    Les også: