KARRIERE

Flytter tusener av årsverk fra USA til India

Amerikanske IBM-ansatte settes til å lære opp sine etterfølgere. Så får de sparken.

26. mars 2009 - 08:29

Flere nyhetstjenester, blant dem Wall Street Journal, Reuters og Information Week, melder at IBM er i ferd med å kutte ytterligere 5000 årsverk i USA. Kuttene kommer i tillegg til de 4600 som ble kjent i januar. Mens kuttene i januar i hovedsak gjaldt ansatte innen salg og programvare, er de nye rettet mot service-avdelingen, Global Business Services (GBS).

I noen tilfeller forsvinner jobber fordi kunder avslutter oppdrag, eller fordi nye driftsmetoder gjør det mulig å spare mannskap. I mange tilfeller kuttes det i USA fordi oppgavene skal overføres til såkalte vekstmarkeder, som India.

Fagforeningen Alliance@IBM melder løpende på sitt nettsted om konkrete tall etter hvert som de hører fra sine medlemmer. Informasjonen preges av at organisasjonsprosenten i IBM ikke er spesielt høy.

IBM har ikke offisielt bekreftet de nye kuttene. Fagforeningen tror de blir offentliggjort i løpet av torsdag, altså i dag. De varsler forskjellige typer aksjoner tirsdag 31. mars. Disse er rettet mot «job cuts and offshoring».

Ifølge Wall Street Journal opplever mange amerikanske ansatte i GBS at de settes til å lære opp IBM-ansatte fra India. Når inderne er ferdig opplært, går jobbene til dem – i India – mens amerikanerne sendes ut på arbeidsmarkedet.

IBM-ansatte i USA skal ha fått høre at det er jobber for dem i IBM i vekstmarkeder. Hvis de vil ha dem, må de flytte til utlandet, søke nye jobber derfra, og godta lokale lønns- og arbeidsforhold. Flere titalls skal ha godtatt dette. I hovedsak dreier det seg om innvandrere som flytter tilbake til hjemlandet.

Ifølge Information Week har IBM opprettet et eget program, «Project Match» for å hjelpe permitterte ansatte til å flytte til andre land for å arbeide for IBM der. Programmet gir støtte til reise, flytting, visa og så videre, hovedsakelig til India, Kina og Brasil.

En stadig større andel av IBMs nærmere 400 000 ansatte er basert i andre land enn USA. Andelen var 71 prosent ved årsskiftet, mot 65 prosent for to år siden. I fjor ble det opplyst at IBM hadde 71 000 ansatte i India i 2007. Tidligere i år opplyste IBM at de hadde til sammen 113 000 ansatte i bric-landene (Brasil, Russland, India og Kina).

IBM har tidligere sagt at det er satt av mellom 300 og 400 millioner dollar i 2009 til omstrukturering.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.